Már 830 centinél jár a Duna vízszintje Budapesten + videó

Megkezdődött a tetőzés.

Forrás: MTI2024. 09. 21. 9:28
SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; ORBÁN Viktor; PINTÉR Sándor
Orbán Viktor a budapesti Duna-parton Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál – adott reggeli helyzetjelentést az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a közszolgálati televízió adásában.

Siklós Gabriella közölte: nem valószínű, hogy a 830 centiméternél már sokkal tovább nőne a Duna vízszintje, mert a Lajtán a vártnál kevesebb víz érkezett. A Dunakanyarban a 2013-as rekord árvízhez képest 50 centiméterrel alacsonyabb volt a tetőzés vízszintje.

Felhívta a figyelmet, hogy a szakemberek folyamatosan találnak buzgárokat, csurgókat a védműveken, és ezek megjelenése a tetőzésnél egyre gyakoribb lesz. Kérdésre elmondta azt is, hogy

Pilismaróton megcsúszott (suvadt) a töltés, de a szakemberek ezt gyorsan kezelték és leterhelték a védművet.

A vízügyi hatóságok nem értesültek semmilyen különleges eseményről a budapesti védekezés kapcsán. A Margitszigeten a védművek tartanak, szivárgásról egyelőre nincs hír.

A Duna főváros alatti szakaszán egy korábbi nagy árvíz miatt nagyon magas a partfal, és a mostani védművek is már készen állnak. Siklósi Gabriella elmondta azt is, hogy a védekezés például a Dunakanyarban most sokkal korábban, hatékonyabban, gyorsabban és tervszerűbben ment, mint 2013-ban.

Borítókép: Orbán Viktor a Duna-parton (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.