Még a saját tanáraiknak is tartoztak Iványi Gáborék szegedi iskolájában

Összesen csaknem 140 millió forintos közműtartozást és adóhátralékot halmozott fel az intézmény.

2024. 09. 06. 19:02
Budapest, 2024. február 25.
Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke beszédet mond a közvetlen köztársaságielnök-választásért rendezett demonstráción az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2024. február 25-én. A
Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a nyári szünet alatt sem tudta időben kifizetni saját tanárait a Wesley-iskola, mégis azzal hitegették a szülőket, hogy rendben elindulhat a tanév. A fenntartó mai napig tartozik a saját pedagógusainak, és esély sincs arra, hogy az egész tanévben biztosítsa a tanításhoz szükséges anyagi feltételeket – írta meg a Délmagyar.

A Csongrád-Csanád vármegyei hírportál megkereste a fenntartót azzal a kérdéssel, hogy miképp lett volna biztonságos a tanévkezdés a szegedi Wesley-iskolában, amit törölt a nyilvántartásból a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal. „A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) valamennyi dolgozóját, nemcsak a tanárokat érinti, hogy az inkasszók miatt, minden bevételtől megfosztva, csak a civil adományokból tudtunk fizetést utalni. Az elmúlt két hónapban, júliusban és augusztusban részfizetéseket utaltunk, de mára már a tanárok megkapták a teljes júliusban esedékes fizetésüket és az augusztusban esedékes bér 30 százalékát. Szeptemberben újabb részfizetést utalunk” – válaszolták a portálnak.

Vajay Zsófiának, a MET kommunikációs vezetőjének leveléből kiderült, hogy a válasz gyakorlatilag az, hogy sehogyan. Az egyébként is alacsony bérek és az elmaradások miatt a szegedi pedagógusok már panaszkodtak a lapnak.

A mostani helyzet pedig annak fényében különösen érdekes, hogy az iskola vezetősége folyamatosan azt kommunikálta, hogy minden rendben van náluk, és az utcára hívták tüntetni az embereket, akik nem voltak tisztában a teljes igazsággal. Azt, hogy a tanárokat egyáltalán tájékoztatták-e arról, hogy szeptemberben is csak minimális pénzt kapnak, nem tudni.

Korábban megírtuk, hogy összesen csaknem 140 millió, ebből több mint 50 millió forint hat hónapon túli lejárt közműtartozást és adóhátralékot halmozott fel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola, emiatt a szegedi intézményben veszélybe került a gyermekek nevelése. Csak közüzemi számlákból kilencmilliós a tartozás, amelyből hétmillió már hat hónapon túli számla. Vagyis a szolgáltató bármikor kikapcsolhatja a gázt és a villanyt az épületben. A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal éppen ezért törölte az intézményt, amely így nem nyitott ki a tanévkezdéskor.

Borítókép: Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.