Péntek 13. tényleg balszerencsét hoz? + videó

Péntek van, egyben a hónap 13. napja, s mint ilyen, egyike a legmisztikusabb napoknak, amelyet sokan kifejezetten szerencsétlennek tartanak. Miért idéz elő sokaknál rettegést egy egyszerű dátum? Valóban balszerencsét hoz vagy csupán egy régi babonáról van szó, ami mélyen beágyazódott a kultúránkba?

2024. 09. 13. 5:16
Fekete bengáli macska a HungaroCat egyesület nemzetközi macskakiállításán Egerben 2017. szeptember 24-én.
Fotó: MTI/Komka Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A péntek és a 13-as szám külön-külön is szerencsétlenséggel társulhat a babona szerint, de együtt egyenesen rémisztő kombinációt alkotnak. A péntek már az ókortól kezdve balszerencsés napnak számított: a keresztény hagyomány szerint Jézus ezen a napon halt meg, és az isteni igazságszolgáltatás egyesek szerint ezen a napon sújt le leggyakrabban.

A 13-as szám szintén sok kultúrában baljós. Az egyik legismertebb történet szerint Jézus utolsó vacsoráján 13-an ültek az asztalnál, közülük a 13. vendég, Júdás árulta el Jézust. A skandináv mitológiában Loki, a cselszövő isten 13. vendégként jelent meg egy vacsorán, és a megjelenése katasztrófához vezetett. Agatha Christie kedvelői jól emlékezhetnek arra az angol hiedelemre, hogy ha tizenhárman ülnek le étkezni, akkor az hal meg közülük először, aki elsőként áll fel az asztaltól.

A nap és a szám összekapcsolása pedig egy régi történelmi eseményhez köthető:

1307. október 13-án, pénteken tartóztatták le IV. Fülöp francia király parancsára a templomos lovagokat,

akik állítólagos eretnekségük miatt aztán életükkel fizettek. Ez a dátum sokak szerint a péntek 13. balszerencséjének egyik alapja.

 

A modern kor és a péntek 13.

A XIX. században egy regény, Thomas W. Lawson Friday the Thirteenth című műve tovább népszerűsítette a dátum körüli félelmeket. A könyv főszereplője egy tőzsdei manipulátor, aki péntek 13-án visz csődbe egy céget, kihasználva a babonák okozta félelmet.

A XX. század horrorfilmjei szintén nagyban hozzájárultak a péntek 13. mítoszának fenntartásához. A Péntek 13. című filmsorozat (Friday the 13th) a slasher-horror egyik klasszikusa, amely a dátumot és a hozzá kapcsolódó rettegést örökre a popkultúra részévé tette. Hasonló címmel készült egy magyar film is 1953-ban. Keleti Károly vígjátéka éppen a babonákat és a hiedelmek okozta rettegést figurázza ki Latabár Kálmán és Kiss Manyi főszereplésével.

 

Valóban balszerencsés? 

Bár a péntek 13. félelmetes hírnevet szerzett magának, valójában nincs tudományos bizonyíték rá, hogy ilyenkor több balszerencse érne minket, mint máskor. A babonák és félelmek gyakran önbeteljesítő jóslatok: ha azt gondoljuk, hogy valami rossz fog történni, sokkal inkább észrevesszük a negatív dolgokat. Azonban érdekes tény, hogy egyes statisztikák szerint

péntek 13-án kevesebb közlekedési baleset történik,

talán azért, mert az emberek jobban odafigyelnek a félelmeik miatt.

 

Hogy hat a mindennapokra?

A paraszkevidekatriafóbia, vagyis a péntek 13-tól való félelem rengeteg ember életére van hatással. Sokan elkerülik az utazást, nem kötnek üzletet és fontos döntéseket sem hoznak ezen a napon. A félelem hatása komoly gazdasági kiesést is okozhat, egyes becslések szerint akár több millió dollárt is veszít a gazdaság világszerte, mert bizonyos emberek visszafogják tevékenységeiket ezen a napon.

 

Mindenhol szerencsétlennek tartják a péntek 13-át?

Egyes kultúrákban a péntek 13. babonája egyáltalán nem ismerős. Olaszországban például a péntek 17. számít szerencsétlennek, míg Görögországban a kedd 13.

Kínában a 13-as szám nem hordoz különösebb jelentést, ellenben a 4-es szám jelenti a balszerencsét, mivel a „négy” kiejtése hasonló a „halál” szóhoz.

Az Egyesült Államokban viszont sok szállodában és épületben kihagyják a 13. emeletet, és a repülőtereken sincs 13-as kapu. Ez jól mutatja, hogy a péntek 13. félelme mennyire mélyen gyökerezik a nyugati kultúrákban. Bár a péntek 13. félelme továbbra is sok ember életére van hatással, a legtöbben inkább csak tréfásan viszonyulnak hozzá. Ez a nap egy kiváló példa rá, hogy sok esetben a félelmeink csak a fejünkben léteznek. A balszerencse valószínűleg inkább a véletlen műve, és nem egy dátum határozza meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.