A pénzügyi tudatosságban is segíti a rászorulókat az Ökumenikus Segélyszervezet

Fontos megállapodás született egy ismert hiteltársasággal.

2024. 10. 16. 14:10
Illusztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyi tudatosság fejlesztése és a tudatos öngondoskodás kiemelten fontos az életminőség javításában, különösen azokban a társadalmi csoportokban, ahol a felnőttek még ha rendelkeznek is saját jövedelemmel, anyagi biztonságuk nem elégséges – fogalmazott Rácsok Balázs, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet stratégiai és módszertani igazgatója, miután a szervezet újabb megállapodást kötött a Providenttel.

A szervezet munkatársa felidézte, két éve dolgoznak a biztosítótársasággal azon, hogy a lehető legtöbb rászoruló családnak adjanak esélyt életkörülményeik javítására. 

 

Elkerülni az adósságspirált

„Magyarországon a felnőtt magyar lakosság hat százaléka, mintegy félmillió, 18 év feletti állampolgár szorul ki a hitelpiacról. A legsérülékenyebb magyarországi társadalmi csoportok felzárkózásában kívánunk segíteni azzal is, hogy az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen újra láthatóvá tesszük őket a pénzügyi szolgáltatások piacán. Ennek feltétele, hogy egy jobb élet reményében tudást adjunk át számukra és növeljük pénzügyi tudatosságukat” – mondta Boczán Viktor, a Provident Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója.

Az együttműködés részeként tavaly összesen nyolc településen indított el pénzügyi tudatosságot elősegítő képzést, amelyet ebben az évben további tíz helyszínnel bővítenek ki.  Rácsok Balázs szerint a lakosság jelentős része nem áll jól a pénzügyi tudatosság szerint és nem tudná megmondani, mennyi a kiadása, mennyit költ online és mire, vagy a költéseihez megfelelő-e a bankszámlacsomagja.

„A hátrányos térségekben ezek a kérdések halmozottabban vannak jelen, akik napról napra élnek, sokszor uzsorásoktól kérnek kölcsönt és nem érdeklik, hogy az a hitel, amit felvesz, az garantáltan bedől” – sorolta.

A szakember megjegyzi, a többségében alacsony iskolázottságú és jövedelmű társadalmi csoportok tagjai így olyan súlyos helyzeteket is elkerülhetnek, mint az adósságspirál. Az együttműködés során első lépésként a Provident munkatársai képzést tartottak a legfontosabb pénzügyi alapismeretekről, így többek között adózás, felelős hitelfelvétel, megtakarítás és családi költségvetés témakörökben az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársainak, akik ezt követően az érintett társadalmi csoportok számára szervezett helyi oktatási programok alkalmával adják át a megszerzett tudást.

Rácsok Balázs arról is beszél, sok család meglepődik, amikor először készítenek költségvetést. „Voltak, akiket ez inspirált arra, hogy elmenjenek dolgozni, vagy munkát váltsanak, mert látták, egyszerűen nem jön ki a matek. Mások pedig szembesültek vele, hogy mondjuk mennyit költenek édességekre, és ezt hogyan lehet pénztárcabarát módon megoldani, mondjuk süteménysütéssel, vagy azzal, hogy nem pénzt adott uzsonnára a gyermekének, hanem otthon készített szendvicset. Ezek apróságnak tűnnek, de több ezer forint pluszt jelent a hónap végén, amit végül el lehet költeni élelmiszerre” – példázta.

 
Pályázat azoknak, akik mélyről indultak, de talpra akarnak állni

Rácsok Balázs arról is beszélt, tovább folytatódik az úgynevezett Tudatos élet – lépésről lépésre kezdeményezés is, amely keretében anyagi támogatást nyújtanak azoknak, akik a családok átmeneti otthonában élve sokat tettek azért, hogy újra önálló életet tudjanak élni. 

„Ezek az emberek nagyon mélyről indultak, de szorgos munkával már látni a fényt az alagút végén. Van, aki egy párkapcsolati erőszak miatt került a családok átmeneti otthonába, mások válás miatt kerültek hozzánk, de a segítségünkkel újra talpra tudtak állni. Őket szeretnénk megjutalmazni. Van, aki ebből a pénzből bútort vásárol vagy hűtőszekrényt, mások valamilyen képzés, oktatás díját finanszírozza meg, ami segít számukra az új kezdet kialakításához ” – árulta el a stratégiai és módszertani igazgató.

Nagy eredményt ért el az elmúlt években a Segélyszervezet Észak-Magyarország tizenegy településén is, a Kiskert programon résztvevők a saját maguk által termesztett zöldségekkel és gyümölcsökkel a családi megtakarítást tudják növelni.

A szervezet segítségével összesen 130 család szerzett ismeretet a talajelőkészítéstől a növényápoláson keresztül, a betakarítás és feldolgozás témaköréig és a bevont családok kilencven százaléka jutott el a termények betakarításáig. Idén a sikertörténetet újabb két településre, Novajidrányra és Vizsolyra is kiterjesztették, ahol 20-20 családnak biztosítják az otthoni kertjük megműveléséhez szükséges magokat, palántákat és eszközöket, így a program révén további családok képesek a megélhetési költségeiket csökkenteni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.