Gidránra és Lynxre pattannak a modern Nádasdy-huszárok

Egy jellegében és szellemében a magyar huszárhagyományokat képviselő modern, NATO-kompatibilis felderítő osztályt hoznak létre a most csapatzászlót kapott a Nádasdy-huszárezreden belül. Az egységet a legújabb páncélostechnikával, Lynx gyalogsági harcjárművekkel és Gidrán moduláris páncélzatú terepárókkal szerelik fel.

2024. 10. 04. 14:37
Forrás: Honvédelem.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A huszárt, amely mindig is egy volt a nemzettel, a huszárszellem hatja át – jelentette ki a honvédelmi miniszter, amikor egy katonai parádén alegységzászlót adományozott a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztálynak pénteken a budai Várban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a zászló évezredeken keresztül mutatta az utat, segítette a katonai alakulatokat, a katonai becsület jelképe. 

Forrás: Honvédelem.hu

– A zászló összeköti azokat a generációkat, amelyek alatta harcoltak a honfoglalástól véráztatta történelmünk során egészen a mai napig. Ugyanakkor a huszárok mindig sok tekintetben különböztek a többi alakulattól – folytatta. Ennek alátámasztására felidézte az 1941. évi lovassági kiképzési segédletet, ami szerint a lovasszellemtől áthatott az a huszár, aki bátor szívű harcos, fanatikusan bízik magában, lovában és fegyvereiben, és önmagánál is jobban szereti és ápolja azokat. Hangsúlyozta: 

torokszorító érzés, hogy az 1688-ban alapított, a Magyar Honvédség legrégebben létrehozott reguláris ezredének, a Nádasdy-ezrednek a zászlaját avatták újra. 

Annál is inkább, mert évtizedeken át tartó szünet után 2020-ban jöhetett létre újra a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály. Hozzátette, hogy személyes szálak is fűzik a huszársághoz, hiszen nagyapja és két nagybátyja is ebben az ezredben szolgált, és vitte tovább az ezred szellemét. Kijelentette, hogy 

a huszárságnak úgy van értelme, ha az ma is valódi, harcoló, műveleti értékű egységként része a honvédségnek. 

Szükség van egy olyan NATO-kompatibilis felderítő osztályra, amely jellegében és szellemében a magyar huszárhagyományokat képviseli. Ezért létrehoznak egy, a legmodernebb eszközökkel, Gidrán és Lynx harcjárművekkel felszerelt huszárosztályt, ami része lesz a Nádasdy-huszárezrednek

– jelezte a honvédelmi miniszter. 

20240227__MI_120
Fotó: Mirkó István

Ezt követően Nádasdy Borbála zászlóanya köszöntötte a huszárosztály tagjait. Azt mondta, az ősei azt üzenik a mai Nádasdy-huszároknak: 

Becsület, hagyomány és jövőkép. Érezzétek át azt a felemelő hazaszeretetet, ami a ti lelketekben és a ti lelketeket erősíti. A hazáért mindhalálig!

 Továbbá igazi bajtársi összefogást, józan együttlétet és együttműködést kívánt a huszároknak fenn- és megmaradásunkért, hagyományaink megőrzése érdekében. 

Forrás: Honvédelem.hu

Varga István ezredes, a huszárosztály parancsnoka a zászló átvétele után azt mondta: elvárja a huszárosztály teljes állományától, hogy a régi huszárszellemnek megfelelően tegyen eleget a régi mondásnak. Eszerint a huszárnak első a lova, a második a bajtársa lova, a harmadik a felszerelése és csak ezt követi önmaga. Az ünnepségen a honvédség katolikus és protestáns tábori lelkészei megáldották a lobogót.

A huszárok nem haltak ki

Míg Magyarországon politikai, ideológiai okokból a huszárság a II. világháború után megszűnt – a baloldal mai napig gúnyolódik rajta –, addig nyugat-Európában a huszár, ráadásul sokszor magyar huszár hagyományokra épülő egységek továbbra is az elitet jelentették, jelentik. A legtöbb működő huszáralakulata a francia a hadseregnek van, ezek közül is kiemelkedik a gróf Bercsényi László által 1720-ban alapított, Tarbes-ben állomásozó 1. Bercsényi László ejtőernyős huszárezred,azaz 1er régiment de hussards parachutistes. A másik alakulat a francia-német közös dandár gépesített tüzérezredeként működő, a Metz-ben állomásozó Eszterházy Huszárok, mai nevükön a metzi 3. huszárezred, a 3e regiment de hussards. Szintén huszáralakulat a 2000 óta 4. huszárszázadcsoport (4e Groupe d'escadrons de hussards) formában működő egység.

A Egyesült Királyságban két, tankokkal fekszerelt huszár alakulat van, a The Queen’s Royal Hussars néven működő elit páncélosezred, valamint a The King’s Royal Hussars nehézpáncélos ezred, Challenger 2-es harckocsikkal.

Szintén büszke huszárok a Regiment Huzaren Van Boreel elenevzésű holland páncélos felderítő ezred tagja is.

A NATO vezető atomhatalmának, az Egyesült Államoknak is vannak aktív huszárai. A georgiai huszárok még a Konföderációs Államok Hadseregének részeként kezdték meg működésüket, ma pedig a Georgiai Nemzeti Gárda részei. Az amerikai huszárok harcoltak mind a két világháborúban, Koreában, Vietnámban, sőt részt vettek a jugoszláv háborúkban is.

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.