Komoly iskolai probléma megoldására találtak digitális gyógyírt

A szülő és az osztályfőnök is időben értesülhet, ha baj van.

Forrás: Kulturális és Innovációs Minisztérium2024. 10. 06. 11:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Esélyteremtő Program (ETP) olyan pályázati lehetőséget kínál a szakképzésben oktatók számára, amelynek célja a korai iskolaelhagyás megelőzése és a diákok sikeres szakmaszerzésének elősegítése – írta lapunknak küldött közleményében a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). Mint tájékoztattak, ezt támogatja a KRÉTA előrejelző rendszere, ami

a diákok tanulmányi eredményei és egyéb adatai alapján figyelmezteti a szülőket és a tanárokat a korai iskolaelhagyás kockázatára. 

A programok célja a tanulók felzárkóztatása és sikeres szakmához juttatása, hiszen egy szakma megszerzése akár évi 571 ezer forintos bérelőnyt is jelenthet.

 

Segítség a felzárkóztatásban

Az ETP segítségével pályázati lehetőség nyílt a szakképzésben dolgozó oktatók számára, amelynek célja a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók felzárkóztatása. Az oktatók 2-5 kiválasztott diáknak tarthatnak egyéni foglalkozásokat, elősegítve ezzel a tanulmányi eredmények javulását és a kompetenciáik fejlesztését. 

Az oktatók a sikeres pályázat és a program végrehajtása esetén egyszeri, bruttó 300 ezer forintos juttatásban részesülnek.

Az ETP-t a KRÉTA Early School Leaving (magyarul: korai iskola elhagyás) (ESL) előrejelző rendszere támogatja, ami a jegyek alapján folyamatosan nyomon követi a diákok teljesítményét és figyeli a hiányzások számát. Amennyiben a tanuló teljesítménye elkezd romlani, továbbá rohamosan emelkedik az igazolatlan hiányzások száma, akkor a szülő és az osztályfőnök automatikus értesítést kap. Az esetleges problémák korai felismerésével még időben megakadályozható a diákok lemorzsolódása.

 

A szakképzés lett a siker kulcsa

– A megújult magyar szakképzés biztos karrierutat kínál a fiataloknak. Az elmúlt öt évben ötszörösére nőtt azoknak a bérelőnye, akiket teljes munkaidőben foglalkoztatnak és érettségijük van. Egy technikus éves bruttó átlagkeresete 571 ezer forinttal magasabb, mint annak az érettségizettnek, akinek nincs szakmája – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette:

ma már az általános iskola után a legtöbben a technikumokat választják, de ha minden iskolatípust figyelembe veszünk, ma tízből hat fiatal a szakképzésben tanul.

Mint ismertette, a napokban zárult a szakképzésben tanulók bemeneti mérése több mint 42 ezer tanuló részvételével, amelynek célja, hogy felmérjék a szakképzésbe érkező diákok tudását, képességeit, készségeit. Ez alapul szolgál a tanulók teljesítményének nyomonkövetéséhez. Fontos kiemelni, hogy folyamatosan javulnak a szakképzésben tanulók eredményei, az utóbbi években közel húsz százalékkal csökkent az évismétlők száma, az éves lemorzsolódás mértéke pedig a tavalyi tanévben 7,67 százalékra csökkent – emelte ki a helyettes államtitkár.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.