Orbán Viktor: Adjunk hálát a Jóistennek, hogy nálunk még helyükön vannak a dolgok, még működik a józan ész és fennáll a rend + videó

A miniszterelnök a Néprajzi Múzeum új kiállításának megnyitóján mondott beszédet.

2024. 10. 10. 12:33
MIR_0167
Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A korábbi nagy tervek végrehajtása lelassult, és azzal voltunk elfoglalva, hogyan evickéljünk ki a Covidból, az inflációból – mondta Orbán Viktor a Néprajzi Múzeum új kiállításának a csütörtöki megnyitóján. A miniszterelnök elmondta, hogy 2025–26 a családok és a kisvállalkozások rendbetételének az időszaka lesz.

– Az egész világ gyönyörűségesnek látja a Néprajzi Múzeumot, mivel 12 nemzetközi elismerést nyert. A világban szoktak épülni széles elismerést kiváltó épületek, de ennél is szebb, hogy ezt az épületet egy magyar ember építette. A mostani múzeumátadó szerves része a Városliget átalakításának, a magyar nemzeti kultúra egyik zarándokhelye a Városliget – fogalmazott a kormányfő. Mint jelezte, Arany Jánost is zavarta, hogy szeretett parkja milyen romos állapotban volt. Húsz évvel ezelőtt is botrányos állapotban volt a Városliget, ezért döntöttek az átalakítás mellett.

Elindult a Budapest Liget projekt, amely Európa legszínvonalasabb kulturális fejlesztése. A jó ügy végül győzött, és ezzel egész Magyarország győzött. Most egy új állandó kiállítás jött létre a Néprajzi Múzeumban, ezzel az állandó kiállítással végre betölti hivatását a múzeum

– fogalmazott.

MIR_0011
Fotó: Mirkó István

Orbán Viktor elmondta, hogy az ő nemzedékének egyik kulturális vezetője, Sebő Ferenc azt mondta, hogy csak akkor maradhat meg a magyar kultúra, ha azt megéljük. A miniszterelnök beszédében méltatta, hogy egy olyan kiállítást nyitnak meg, amely az egészséges magyar élet mindennapjait mutatja be. 

A mai folyamatosan változó világban mérlegelni kell, hogy melyik változás a fontos és melyik nem. Ha egy nemzet elveszíti népi kultúráját, akkor elveszíti a képességét, hogy megítélje, hogy mi a jó és mi a rossz

– húzta alá.

A miniszterelnök szerint ekkor jönnek a zavaros eszmék, abszurd okoskodások, így például, hogy egy család nem egy nőből és férfiból áll.

A strasbourgi vita is jól mutatja, hogy súlyos a helyzet. Adjunk hálát a Jóistennek, hogy nálunk még helyükön vannak a dolgok, még működik a józan ész és fennáll a rend. Most ezt erősítjük meg ezzel a világszínvonalú kiállítással

– szögezte le.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a Néprajzi Múzeumban (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.