Petíció indult a lyukas zászló védelmében

A felhívás arra kéri a döntéshozókat, hogy fogadjanak el jogszabályt a nemzeti jelképek védelmében.

2024. 10. 12. 20:21
EP2I0168

Budapest,új köztemető 301 parcella
Fotó: Teknős Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1956-os lyukas zászló, amely annyi magyar számára jelképezi a hősiességet és a szabadságot, most veszélyben van – hívta fel a figyelmet a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz), amely petíciót indított annak érdekében, hogy törvényi védelmet kapjon a jelkép. A szervezet szerint

nemcsak egy jelképről van szó, hanem a nemzetünk nagy családjának közös örökségéről. A szabadságért küzdő hősök emlékét soha nem szabad politikai vagy kereskedelmi célokra felhasználni. A zászló méltóságának megőrzése ezért közös felelősségünk, és együtt kell kiállnunk érte.

Kiemelték, hogy a lyukas zászló a magyar történelem egyik legszentebb jelképe, amely összeköti a múltat a jövővel.

Egy törvényi rendelkezés pedig megakadályozná a politikai és kereskedelmi visszaéléseket,

és biztosítaná, hogy a zászló továbbra is a szabadság és a nemzeti összetartozás jelképe maradjon.

A kezdeményezést már több mint tizenegyezren támogatták az aláírásukkal.

Nemrég Magyar Péter jelentette be, hogy pártja felveszi a saját jelképei közé 1956 szimbólumát, a lyukas zászlót. Teszi mindezt azért, mert szerinte sérelmesek azok a mondatok, amelyeket Orbán Balázs mondott a forradalomról és az ukrajnai háborúról. Kijelentéseiért a miniszterelnök politikai igazgatója utóbb bocsánatot kért. A Tisza Párt lépése azonban tiltakozást váltott ki az 1956-os szervezetek körében.

Ugyan nem lep meg, de mégis csak kicsit furcsa, hogy a kormány, a kormánymédia által előrántott, magukat ’56-os szervezeteknek mondó szervezetek kritizálták a Tisza Párt azon ötletét, hogy az ’56-os lyukas zászlót is megtesszük többek között tiszteletbeli jelképünkké

– jelentette ki a Tisza Párt elnöke gunyoros hanghordozással. Válaszában Magyar Péter nekiment az 1956-os szervezeteknek, és ezzel lényegében megsértette a forradalom és szabadságharc emlékét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.