Tett és Védelem: nő a zsidóság melletti szimpátia a társadalomban

A zsidóság melletti növekvő szimpátia és együttérzés, ugyanakkor növekvő távolságtartás és zavarodottság jellemzi a magyar társadalmat a Hamász Izrael elleni 2023. október 7. terrortámadása óta eltelt időszakban.

Forrás: MTI2024. 10. 10. 17:11
Berlin, 2024. október 8. Az izraeli zászlót vetítik a berlini Brandenburgi kapura a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei által Izrael ellen végrehajtott többfrontos támadás első évfordulóján, 2024. október 7-én. A felirat az azóta is rabságban lévő izraeli túszok kiszabadítását követeli. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg Németországban és Nagy-Britanniában a duplájára nőtt az erőszakos antiszemita cselekmények száma 2022-ről 2023-ra, és e cselekmények többségében 2023. október 7. után történtek, addig Magyarországon nem változott a számuk – emelte ki Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke. 

A zsidó közösség Magyarországon biztonságban van. 

Elmondta: az alapítvány tizenegy éve folyamatosan végez antiszemitizmus-kutatást, amelyhez három helyről veszi az adatokat: az online és offline antiszemita gyűlöletcselekmények monitorozásából, az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) ötévente 13 ország zsidó közösségeiben végzett kutatásából és az alapítvány által a társadalmak antiszemita előítéletességét vizsgáló kutatásából. Csepeli György szociálpszichológus, az MTA doktora elmondta: 

az antiszemitizmus négyezer éves történetében az első, a Római Birodalomra jellemző, a zsidó közösség mássága miatti antiszemitizmust követte a második, a zsidóságra, mint Jézus gyilkosára tekintő antijudaizmus, majd a harmadik, modern kori, a zsidók sikerességét fantázia szülte elképzelésekkel társító politikai antiszemitizmus. 

Végül napjainkban Izrael állam léte vált ki egy teljesen újfajta antiszemita reakciót. Hozzátette: a jelenlegi kutatás igyekszik az antiszemitizmusnak mind a négy rétegét feltárni. Örkény Antal szociológus, az MTA doktora a magyar társadalom antiszemita előítéletességét vizsgáló kutatásról elmondta: az ezer ember megkérdezésével készült reprezentatív kutatás sajátossága, hogy 2023 őszén készült el, de az októberi események után, ez év márciusában készítettek egy úgynevezett utókövetéses vizsgálatot, kifejezetten az izraeli eseményekre fókuszálva. 

A kutatás szerint, a Hamász Izrael elleni támadását a társadalom kétharmada egyértelműen elítéli, egyharmada viszont elítéli, de megérti a Hamász indokait, és csupán két százaléka helyesli. A megkérdezettek 39 százaléka a Hamászt tartja a háború felelősének és mindössze hat százaléka tartja Izraelt, de 40 százalék mindkét felet hibáztatja, illetve 15 százalék a nagyhatalmak közötti konfliktust gondolja a háború hátterében állni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.