Újabb járványra készül az ELTE? Gyors és tömeges járványügyi tesztelési kapacitást alakítottak ki Budapesten

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi campusán működő Biotechnológia FIEK laboratórium olyan költséghatékony és tömeges tesztelésre alkalmas kapacitást alakított ki, amely egy következő járványhelyzetben az országos szűréseken is alkalmazható lehet.

Forrás: MTI2024. 10. 25. 12:27
Illusztráció, hazánk szomszédságában egyre több a koronavírusos beteg. (Fotó: Pixabay, mariohagen)
illusztráció Fotó: Pixabay, mariohagen
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fejlesztés eredményeként a laboratóriumban lehetőség nyílik a SARS-CoV–2 RNS úgynevezett RT-LAMP alapú kimutatására nyálmintából.

Az ELTE az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint a fővárosi egyetem konzorciumvezetésében a Pécsi Tudományegyetem, a Dél-Pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet és az ImmunoGenes-ABS Zrt. közreműködésével 2022 tavaszán indult projekt közel 360 millió forintból valósult meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával.

Ismertetésük szerint a módszer előnye, hogy könnyen skálázható és adaptálható potenciális új variánsok kimutatására, nem igényel komplikált mintaelőkészítési eljárást, gyorsan feldolgozható eredményt ad, továbbá nem okoz az orr- és garatnyálkahártya alapú mintavételhez hasonló diszkomfortérzést a vizsgált embereknek.

Az eljárást számos országban alkalmazták a Covid–19 válságkezelés során tömeges szűrésekre, hátránya ugyanakkor, hogy kevésbé érzékeny és megbízható, mint a qPCR és a mára már elterjedt gyorsteszteljárások – írták.

Hozzátették: a laborban kidolgoztak egy olyan qPCR tesztet is, amely alkalmas a SARS-CoV–2, illetve az influenzafertőzöttség kimutatására, valamint elérhető a vuhani és az omikron variánsra alkalmazható, úgynevezett IgA ELISA és IgG ELISA teszt is. Ez utóbbiak arról adnak információt, hogy kik estek már át a fertőzésen, illetve mennyire volt hatékony a Covid–19 védőoltottak immunválasza.

A módszer nagy előnye, hogy nem igényel speciális laboratóriumi felszerelést, és alkalmas nagyszámú minta egyidejű vizsgálatára, éppen ezért a tömeges tesztelésre is. A módszerrel a koronavírus-specifikus antitestek szintje is mérhető, amelyből – kellő számú adat birtokában – következtetni lehet a védettség mértékére is.

A központban alkalmazott tesztrendszer saját gyártású elemekből összeállított reagenseit az ELTE kutatói a már beállított protokollok segítségével tesztelték, a részt vevő partnerek segítségével validálták, így nagyléptékű és költséghatékony szűrési módszereket hoztak létre. Továbbá a laboratórium infrastruktúrája kiterjed arra a logisztikai háttérre is, mely biztosítja a számítógépes nyilvántartási és ügyfélértesítési rendszert, valamint a megfelelő állami rendszerekhez való kapcsolódás lehetőségét – írták.

Kitértek arra: a kidolgozott laboratóriumi és tesztelési protokollok átadásával akár az országos kapacitások is tovább bővíthetők, így egy újabb járványhelyzetben a módszerek új variánsokra vagy más kórokozókra való alkalmazása révén gyors reagálást tesznek lehetővé, hatékonyan támogatva a járvány elleni védekezést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.