A sötétség ellen, a szabadság mellett szavazhatunk

Míg a magyar kormány a magyar választópolgároknak, addig az ellenzék egy hazánkon kívüli politikai elitnek tesz gesztusokat Orbán Balázs szerint. A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a Magyar Nemzetnek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet: május 26-án két filozófia, a brüsszeli elit internacionalista birodalomépítő logikája és az egyenlő nemzetek prosperáló szabad közössége között választhatunk.

2019. 05. 23. 16:58
null
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jelenleg egyetértés van az európai választópolgárok többsége között abban, hogy az Európai Unió előtt álló egyik legfontosabb kihívás az elkövetkező évtizedekben a bevándorlás, a terrorizmus és az iszlám radikalizmus lesz, ezt a tényt bizonyítják a különböző felmérések is – mondta a Magyar Nemzetnek Orbán Balázs a közelgő európai parlamenti (EP-) választás kapcsán. A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára úgy véli: noha egyetértés mutatkozik abban a kérdésben is, hogy a migrációra egységes választ kell adnia az Európai Uniónak, a helyzetet nehezíti, hogy az unió jövőjéről különbözőképpen gondolkodnak az európaiak.

– Míg a bevándorláspárti álláspont mindig az Európai Egyesült Államok eszményével, addig a migráció ellenzése a nemzetek Európája gondolattal jár együtt. Ez jelentős törésvonalnak számít az európai politikában, amit jól mutat, hogy a Fidesz pártcsaládjában – az Európai Néppárton belül – is megjelent és egyre szélesedik a migrációt támogató és az azt elvető erők közti szakadék. A konfliktus a néppárti vezetés korábban meghozott – szerintünk öngyilkos – stratégiai döntéseiből fakad – fogalmazott a politikus.

Orbán Balázs szerint a német politikai gondolkodáson felnőtt vezetők a jobbközép pártokat tömörítő pártcsalád gyengüléséből azt a téves következtetést vonják le, hogy ahogy Berlinben, úgy itt is a bevándorláspárti baloldallal és a zöldekkel kell koalíciós politikát folytatni és így többséget szerezni.

– Be kell azonban látni, hogy ebből ugyanolyan „róka fogta csuka esete” lesz, mint Németországban, ahol azért gyengül a CDU–CSU, mert a baloldal kegyeit keresik. A Fidesz szerint erről a sehová sem vezető, a néppárt folyamatos térvesztését eredményező útról le kell térni. Május 26. után kiderül, hogy a választási eredmények tükrében a néppárti vezetés kész-e megtenni ezt az irányváltást és hátat fordítani a bevándorláspárti baloldalnak. Ha igen, akkor a Fidesznek érdeke a néppártban maradás, ha nem, akkor más szövetségben is gondolkodni kell – fejtette ki Orbán Balázs.

A miniszterhelyettes beszámolt továbbá a Londonban tartott, „Európa válaszúton: a nacionalizmus erénye” című – több brit agytröszt által szervezett – konferenciáról is, ahol előadást is tartott.

A politikus azt hangsúlyozta, hogy a résztvevők köre és az ott elhangzottak ékes bizonyítékai annak, hogy a magyar kormány nincs egyedül az unió jövőjével kapcsolatos elképzelései terén.

– A rendezvényen többek között előadott az izraeli Yoram Hazony, akinek A nacionalizmus erénye című könyve az Amerikai Egyesült Államokban elnyerte az „Év konzervatív könyve” díjat, és Sir Roger Scruton brit konzervatív gondolkodó is, aki elvei miatt hetek óta a baloldal nemtelen támadásainak van kitéve.

– Európa jövőjéről nagyon komoly filozófiai vita zajlik. Az egyik megközelítés szerint a XX. század minden nyomoráért és kihívásáért a nemzetállamok és a nacionalizmus tehetők felelőssé, éppen ezért az lenne az üdvös, ha a nemzeteket és a nacionalizmust az európai egység jegyében felszámolnák, és létrejönne egy kontinentális szuperállam, egy európai birodalom. Ezzel szemben vannak, akik szerint a múlt évszázad világégéseiért nem a nemzetállamok, hanem a birodalmak, az imperialista, internacionalista ideológiák – nácizmus, fasizmus és kommunizmus – a felelősek. Éppen azt láthattuk, hogy a nemzetállamokat háttérbe szorító ideológiák nem a megoldást, hanem Európa legsötétebb évtizedeit hozták el – foglalta össze a kormánypárti politikus a jelenleg is zajló ideológiai vitát.

Szavai szerint ebből következően az EU eredeti alapgondolata szabad és egyenlő nemzetek közötti, elsősorban gazdasági együttműködés megteremtése, ami a jólét és prosperitás növelésével akarta elejét venni az újabb konfliktusoknak.

– Kulcsfontosságú, hogy ez a gondolat megmaradjon, mert ennek révén őrizhető meg az a sokszínű, szabad, jólétet növelő Európai Unió, amelynek vívmányait mind élvezzük. Ezzel szemben a brüsszeli elit, és különösen az Európai Parlament többsége, egyre inkább egy európai birodalomépítést szolgáló, imperialista ideológiát vall magáénak, amelyben nincs helye a nemzeteknek, ezáltal pedig a szabadságnak sem – hívta fel a figyelmet Orbán Balázs, aki szerint mindezt nem csak a brexit előtt álló Londonban gondolják így.

– A londoni utat pár amszterdami találkozó is követte, s az látszik, hogy az EU-t alapító hat tagállam egyikében, Hollandiában is egyre erősebbek azok az erők, amelyek a nemzeti szuverenitás nevében küzdenének az unió felesleges hatáskörbővítő törekvéseikkel szemben – emlékeztetett a miniszterhelyettes.

Fotó: Mirkó István

A beszélgetés során szóba került a jelenleg is zajló EP-kampány, amelynek kapcsán az államtitkár elmondta, büszke arra, hogy Magyarországon az EP-kampányban a kontinens jövőjével kapcsolatos álláspontok ütköznek meg, a választópolgárok hosszú távon gondolkodnak az unió jövőjéről.

– A magyar ellenzék a kormánnyal szemben határozza meg magát, és azt hangsúlyozza, hogy több uniós szabályra, erősebb brüsszeli beavatkozásra lenne szükség. Tekintettel arra, hogy az EU jelenlegi vezetése bevándorláspárti, nemzeti hatásköröket csökkentő álláspontot képvisel, ezért az ellenzék pártjai is ezen álláspont mellett kötelezték el magukat – vázolta a hazai helyzetet Orbán Balázs. Véleménye szerint a Demokratikus Koalíció (DK) a magyar parlamentarizmus történetében először, egyértelműen hitet tett Magyarország mint nemzetállam leépítése mellett, a többi parlamenti ellenzéki párt pedig érdek- és értékkoalícióban mozog Gyurcsány Ferenc pártjával.

– Szerencsére a DK által képviselt értékrendet a magyar embereknek csak egy szűk köre tartja követendőnek. A globalizmus egyik negatív hatásaként szerte a világban azt látjuk, hogy ismét, miképpen az a marxizmus eredeti térnyerése alatt megfigyelhető volt, minden gondolat, ami a baloldalról jön, az nem nemzeti, hanem internacionalista. Az ellenzék pedig abban versenyez egymással, hogy hogyan tud legjobban megfelelni a kívülről jövő elvárásoknak – hívta fel a figyelmet Orbán Balázs, aki szerint erre a legjobb példa Ujhelyi István szocialista EP-képviselő nyilatkozata, amelyben tulajdonképpen megígérte Brüsszelnek a határkerítés lebontását.

– Abszurdnak tartom azt a helyzetet, hogy amíg a magyar kormány a magyar választópolgároknak, addig az ellenzék Brüsszelnek kampányol, és egy hazánkon kívüli politikai elitnek tesz szóban gesztusokat azért, hogy a május 26-i választás után minél jobb pozíciót szerezzen magának az uniós körökben. Ami az EP-választási harc véghajráját illeti, az országgyűlési választásokhoz hasonlóan most is felerősödnek majd a közösségi médiában a külföldről irányított kampányüzenetek, ezek azonban összességében ugyanolyan hatástalanok lesznek most is, mint tavaly áprilisban. Amennyiben a választást nagy fölénnyel nyeri a Fidesz–KDNP, akkor kikezdhetetlen és egyértelmű visszaigazolást kap a választók részéről, hogy a magyar emberek Európa-pártiak, büszkék több mint ezeréves európai történelmükre, de elégedetlenek a brüsszeli bürokratákkal, valamint az EU jelenlegi vezetésével, és azt üzenik, hogy a bevándorlást meg kell állítani – jelentette ki Orbán Balázs.

Az államtitkár azt hangsúlyozta: május 26-án olyan politikusokat kell az EP-be juttatni, akik bevándorlásellenesek, és hajlandók nemcsak Magyarország érdekeiért, hanem a nemzetek Európája koncepció megerősítéséért is konfliktusokat vállalni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.