Biztató a vérplazma-terápiával kezelt beteg állapota

Óriási előrelépés, egyfajta mérföldkő a vérplazma-terápia Magyarországon – ezt Müller Cecília, országos tisztifőorvos jelentette ki két nappal ezelőtt, annak kapcsán, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban megkezdődött egy súlyos koronavírusos beteg gyógykezelése – a már gyógyultak véréből kialakított készítményből. Pontosan hogyan is néz ki ez a speciális vérplazma, többek között erről is kérdezte Dr. Nagy Sándort, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettesét a Hír TV a Magyarország élőben extra című műsorában.

Forrás: Hír TV2020. 04. 26. 7:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány naptól akár hetekig is eltarthat amíg javul egy beteg állapota, akit ezzel a vérplazma-terápiával kezelnek – mondta Dr. Nagy Sándor.

Miután valaki gyógyultnak számít – aki már átesett a koronavírus fertőzésen, de már nem hordozza a vírust –, amennyiben hozzájárul ahhoz, hogy vért adjon, komoly segítséget jelent. Egy ilyen eljárás során 400-600 milliliternyi vagyis 3 készítménnyi plazmát tudnak gyűjteni az adott személytől.

Bíznak abban, hogy aki egyszer adott, később is visszamegy, hiszen nagyon nagy szükség van a megfelelő mennyiségre. Ami a donort illeti, mivel folyadékveszteségről, és nem hagyományos véradásról van szó, ezért 3 nap után ismét donorrá válhat.

A beválogatás alap feltétele, hogy az eljárás előtt és után is megvizsgálják a donort. Egy bizonyos szint felett kell lennie a vérplazmájának, mielőtt véradóvá válik. Miután vért adott, újból ellenőrzik ezt a szintet és ez határozza meg, legközelebb adhat-e ismét, illetve mikor.

Az Országos Vérellátó Szolgálat készletei jelenleg stabilak, távol állunk az amerikai helyzettől, ahol a készletek nagyon szűkösek – hangsúlyozta a Hír TV-nek az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese.

A vérkészítmények biztonságosak, mert nem fertőz általa a vírus. Ahol probléma volt, ott a mennyiséggel, pontosabban annak hiányával volt gond, illetve azzal, hogy ne menjen be fertőzött személy a véradók közé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.