Szelfizett az ütközéskor M. Richárd

Barátnőjének akart kedveskedni azzal a videóval M. Richárd, amelyet a két halálos áldozatot követelő Dózsa György úti ütközés pillanataiban saját magáról forgatott. A vádlott 125-130 kilométeres sebességgel ütközött Mercedesével az elé kiforduló, N. József vezette Citroënnek. Az utóbbi jármű két utasa halt meg. A pszichológus szakértő szerint M. Richárd minden szabályt áthág, és alkalmatlan az autóvezetésre.

2019. 09. 20. 12:09
null
Eredménytelen volt az utánképzése, mégis vezethetett Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy videó levetítésével, valamint igaz­ságügyi pszichológusi szakértői vélemény ismertetésével folytatódott tegnap a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Dózsa György úti, két évvel ezelőtti közlekedési tragédia tárgyalása.

A videófelvétel az elsőrendű vádlott, M. Richárd okostelefonjának memóriájából került elő, a vádat képviselő ügyész indítványára vetítette le a bíróság, azt a vádlott önmagáról készítette, a tragédia előtti és alatti pillanatokról. Kívülálló nehezen tudja eldönteni, hogy a felvételt a Mercedest igen nagy sebességgel – szakértő szerint legalább 140-nel – vezető M. a mobiltelefont jobb kezében tartva vagy úgy készítette, ahogy a tárgyaláson is állította – szerinte a készülék a műszerfal pohártartójában volt. A kérdést igazságügyi szakértő fogja eldönteni. A vádlott egyébként azt állította: a felvételt barátnőjének szánta, hogy így mutassa meg neki, milyen autót vásárolt a számára. Hozzátette: azért nem adták be a bizonyítási eljárás során a felvételt, mert szerinte annak tartalma nem tartozik senki másra, és nem tartotta relevánsnak az ügyben.

A felvételen állítólag az is hallható, hogy az ütközés pillanatában M. Richárd hangosan szitkozódik, miközben a súlyos sérültek halálsikolya is felismerhető. A védelem ezért is akarta, hogy zárt ülésen játsszák le azt, a bíróság azonban elutasította az indítványt. Ezután M. azt kérte, legalább a felvétel végét, a hangokat ne játsszák le – ezt az indítványt már elfogadta az ítélkező bíró.

Szabó Eszter sértetti jogi képvi­selő a tárgyaláson azt mondta: M. Richárd teljes nyugodtsággal, borzasztó nagy sebességgel vezette a gépjárművét, mindvégig lényegében nyugodt magatartást tanúsított, és arra koncentrált, hogy a „szelfin jó megjelenést nyújtson”.

A bíró felolvasta az elsőrendű vádlott pszichológiai vizsgálatáról készült szakértői jelentés főbb megállapításait is. Ezekből kiderül, hogy M. Richárd súlyos személyiségzavarban szenved, ám azt az igazságügyi pszichológus szakértő kizárta, hogy elmebeteg lenne. A szakértő ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy közlekedési büntetőpontjai miatt a férfinak korábban utánképzésre kellett mennie, ez azonban nem hozott eredményt. A pszichológus felelőtlen sofőrnek mondta a vádlottat, akit szerinte semmilyen anyagi büntetés nem tart vissza a szabályok áthágásától, hiszen olyan biztos anyagi háttere van, hogy minden büntetést képes finanszírozni. A szakértő szerint M. Richárd így szocializálódott.

Eredménytelen volt az utánképzése, mégis vezethetett
Fotó: Havran Zoltán

A vádirat szerint 2017 májusában M. Richárd a megengedett 50 km/h-t jelentősen meghaladó sebességgel közlekedett a XIII. kerületi Dózsa György út belső sávjában a Kassák Lajos utcai kereszteződés felé, a Hősök tere irányába. A kereszteződésnél a Vágány utca felől érkező N. József a forgalomirányító lámpa zöld jelzését köve­tően a Dózsa György útról kívánt bekanyarodni balra a Kassák Lajos utcába úgy, hogy lendületes gyorsítással a kanyar szabályos ívét levágva mielőbb be tudja fejezni a manővert, így nem akadályozta volna a szemközti sávokban egyenesen továbbhaladni kívánó járművek forgalmát. N. a kanyarodás megkezdése előtt nem észlelte az M. vezette Mercedes gyors közeledését, folytatta a kanyarodást, így M. a gépkocsijával a fékezése ellenére 125-130 km/h sebességgel nekiütközött a balra ­33-35 km/h sebességgel kanyarodó Citroënnek.

Mindkét jármű felborult, felsodródott a járdára, a trolibusz jobb oldali megállójába, ahol három gyalogost ütöttek el. N. József két utasa meghalt, N. pedig életveszélyesen megsérült. M. Richárd és az elgázolt gyalogosok könnyű sérüléseket szenvedtek.

Az ügyészség M. Richárdot és N. Józsefet halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolja.

A vádirat másik pontja szerint 2015 júniusában M. Richárd és a másodrendű vádlott a Rákóczi út felől a Károly körúton haladtak egy német rendszámú BMW-vel. Megelőzték a versenykerékpárjával közlekedő sértettet úgy, hogy az autó majdnem elsodorta a kerékpárost. A sértett a veszélyt jelezve bal tenyerével rácsapott a BMW jobb oldalára. Kárt ugyan nem okozott, de M. Richárd dühében, autójával bevágva a sértett elé, őt fékezésre kényszerítette. Ezt követően a másodrendű vádlottal közösen a sértettet szitkozódva bántalmazták, tarkóját és arcát megütötték, lábát megrúgták. Az ügyészség garázdasággal és könnyű testi sértéssel vádolja M.-et és társát.

M. Richárd egyébként a kecskeméti maffiaperként elhíresült ügy vádlottjaként 2006-ban nyolc év – kedvezmények nélküli – fegyházat kapott az ügy ötödrendű vádlottjaként. Az ítélet szerint az ő feladata volt az alvilági leszámoláshoz a nyilvántartásban nem szereplő, Magyarországon még nem használt fegyverek, valamint az ügyben szereplő me­­rény­­lethez egy motorkerékpár be­­szerzése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.