Újabb botrányhős politikusról derült ki, hogy aktív Jobbik-tag

Hajnády K. Endre és Bíró László után egy újabb botrányhős politikusról derült ki, hogy a mai napig tagja a Jobbiknak. Silhavy Máté arról vált hírhedtté, hogy ő is közreműködött az Eötvös Loránd Tudományegyetem első éves hallgatóit listázó adatbázis elkészítésében, amelyben antiszemita megjegyzésekkel is illették a gólyákat. Néhány évvel később pedig Z. Kárpát Dániellel együtt gyalázta a nyugdíjasokat.

Hertelendy Gábor
2021. 05. 02. 7:05
POTOCSKÁNÉ KŐRÖSI Anita; SZABÓ Gábor; GYÖNGYÖSI Márton; DUDÁS Róbert; LUKÁCS László György; ANDER Balázs; Z. KÁRPÁT Dániel; SZILÁGYI György; JAKAB Péter
Budapest, 2020. január 25. Jakab Péter frakcióvezető, a Jobbik újonnan megválasztott elnöke (k) beszél a párt budapesti tisztújító kongresszusát követő sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2020. január 25-én. Mellette balról jobbra Ander Balázs és Szilágyi György alelnökök, Szabó Gábor választmányi elnök, Z. Kárpát Dániel és Potocskáné Kőrösi Anita alelnökök, Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, valamint Lukács László és Dudás Róbert alelnökök. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig tagja a Jobbiknak Silhavy Máté, aki három évvel ezelőtt a nyugdíjasokat gyalázta – tudta meg lapunk; értesülésünket a párt sajtóosztálya is megerősítette. Válaszukban ugyanakkor azt állították, Silhavynak „nem volt szerepe az előválasztásban, a pártban nincs tisztsége, előválasztáson pedig nem indul”.

Mint ismert, nyolc éve, 2013-ban derült ki, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) hallgatói önkormányzata (HÖK) éveken át listázta az egyetem diákjait. A gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték, sőt antiszemita megjegyzésekkel („Csúnya zsidó feje van”, „Belpesti zsidó p…”) is elláttak egyes hallgatókat, de ezzel együtt listázták a zsidó származású vagy annak vélt gólyákat az általuk vezetett adatbázisban. Silhavy Máté – aki 2009-ben a HÖK alelnöke volt – akkoriban

elismerte az atv.hu-nak, hogy ő készítette a listát,

ennek ellenére azt állította: nem ő írta bele a megjegyzéseket.

Jakab Péter korábban elismerte, nem érdekli párttársai botrányos múltja
Fotó: MTI/Vajda János

Nemcsak a listázás miatt került reflektorfénybe az egykori HÖK-alelnök: két éve lapunk birtokába került hangfelvételen Silhavy saját irodájában becsmérelte a nyugdíjasokat, ideértve a Jobbik szavazóit is még 2018 áprilisában. Silhavy Máté többek közt Z. Kárpát Dániellel, a Jobbik alelnökével beszélgetett arról, hogyan lehetne aktivizálni a Jobbik Facebook-kommentelőit. Ebből kiderült, hogy a jobbikos döntéshozók csak eszközként használták azokat, akiknek a támogatására számítanak.

– Mi ezeket úgy hívtuk a szakmában, hogy far-hát kommandó, ezek nagyrészt nyugdíjasok, otthon ülnek, és várják azt, hogy jöjjön valami. Bedobod nekik a tartalmat, megírod, hogy »jaj a rohadék, már megint mit mondott! mondjátok meg ti is jól!« és akkor oda mennek és ráírogatnak. A troll az viszonylag kevés, ezek tényleg élő hülye nyugdíjasok, akik ott ülnek, és egész nap ezt várják...

– hangzott el alapunk által nyilvánosságra hozott felvételen. Ráadásul Silhavy Máté nem csak formálisan a Jobbik politikusa, ugyanis mai napig tagja a különféle parlamenti pártok delegáltjaiból álló Közszolgáltatásért Közalapítvány kuratóriumának is.

Lapunk korábban arról is beszámolt, hogy Jakab Péter egy, a Telex.hu-nak adott interjúban elismerte: szívesen megtűr pártjában szélsőséges megnyilvánulásairól és botrányairól ismert politikusokat, mivel neki csak az a fontos, „tud-e valaki ezekért bocsánatot kérni, vagy sem”. Így nem véletlen, hogy az Auschwitzban győzelmi jelet mutató Hajnády K. Endre még mindig Eger jobbikos választókerületi elnöke, és a helyi termálfürdő felügyelőbizottságát is vezeti, valamint a pártelnök a „judapestező” és a szállodák zsidó vendégeit „tetűcsúszdásoknak” nevező Bírót Lászlót is jelöli a baloldali előválasztáson, akit volt jobbikos politikusok is keményen bíráltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.