Vádalkut köthetnek a Szeviép-vezérek

Az egyik volt vezető azt állította, hogy a balliberális kormányok alatt csak az lehetett fővállalkozó, akinek voltak politikai kapcsolatai, akiknek pénzt csorgatott vissza.

2019. 05. 16. 5:55
null
Újabb Szeviép-botránytól tartanak Szegeden Fotó: Délmagyar/Török János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Közel fél év alatt sem terjesztette fel másodfokra az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság a Szeviép-botrány ítéletének iratait, ebből arra lehet következtetni, hogy valamilyen egyezség körvonalazódhat egyes vádlottak és a hatóságok között – jelentette ki lapunknak Szabó Bálint szegedi jogász.

Mint ismert, a Szegedi Járásbíróság még tavaly novemberben nem jogerősen elmarasztalta a Szeviép Zrt. mindhárom egykori vezetőjét. Oltványi Józsefet öt év két hónap fogházban, Pistrui Lászlót öt év két hónap börtönben, Baranyi Sándort pedig hat év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

A cég vezetőit tavaly novemberben marasztalták el
Fotó: Délmagyar/Török János

A felszámolás alatt álló építőipari cég egykori vezető beosztású munkatársait a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben mondták ki bűnösnek. Oltványira és Pistruira egymillió, Baranyira 1,25 millió forint pénzbírságot is kiszabtak. Továbbá egyetemlegesen mintegy hárommillió forint perköltség megfizetésére kötelezték az elítélteket, akiket a járásbíróság öt évre eltiltott attól, hogy gazdasági szervezet vezető tisztségviselőiként tevékenykedjenek.

Szabó Bálint nyilatkozatával egybecseng, hogy Baranyi Sándor az elmúlt hónapokban több érdekes kijelentést is tett a Szeviép és a szegedi politikai élet korábbi kapcsolatáról. Az egykori cégvezető többek között arról beszélt, hogy Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselőnek harminc-negyven millió forintért újították fel a házát – a szocialista politikus ezt határozottan tagadta –, Botka László MSZP-s polgármester pedig félmilliárd forintot tartott vissza egy jelentős beruházásnál, ami hozzájárult a Szeviép fizetésképtelenségéhez.

Baranyi azt állította, hogy a balliberális kormányok alatt csak az lehetett fővállalkozó, akinek voltak politikai kapcsolatai, akiknek pénzt csorgatott vissza.

Másodfokon tárgyalják a parkolási botrányt

Május 30-ra tűzte ki a szegedi parkolóbotrányban másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék a per első tárgyalásának időpontját. Az ügyben Szabó Bálint tett feljelentést, aki lapunknak úgy nyilatkozott: arra számít, hogy a bíróság két hét múlva ítéletet is hoz majd az ügyben. Emlékezetes, a szegedi parkolási perben a Gyulai Járásbíróság első fokon felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert és Kalmár Gábort, Botka László MSZP-s polgármester kabinetfőnökét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.