A szilva egyik rokona ez a gyógynövény, mely igen gazdag az immunrendszer-erősítő flavonoidokban. Emellett ismert vérnyomáscsökkentő, vértisztító hatásáról is. Virága hashajtó, termése hasfogó hatású. Diétádba tea formában tudod a legegyszerűbben beilleszteni, ám ha nem rajongsz e meleg italért, e finom desszertbe sütve is fogyaszthatod.
Kökényes-almás pite
Hozzávalók (15 szelethez):
A tésztához: 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt • 100 g zabpehelyliszt • 100 g kukoricaliszt • 1 nagy csipet só • 1 késhegynyi szódabikarbóna • 100 ml szűz olívaolaj • 3-4 ek finom szemű zabpehely • 1 ek méz • 1 ek szűz olívaolaj • A töltelékhez: 2 bögre dércsípte kökény • 2 ek darált dió • 2 ek búzacsíra • 2 ek méz • 800 g édes alma, vékonyra szeletelve •1 kk őrölt fahéj • kókuszzsír a tepsihez
Elkészítése: A tésztához keverjük össze a háromféle lisztet a sóval, a szódabikarbónával és 150 ml vízzel, majd dolgozzuk össze az olajjal. Gyúrjunk belőle közepesen kemény tésztát, osszuk két cipóra, és letakarva pihentessük. Közben a kökényt egy kevés vízben tegyük fel főni, majd óvatosan törjük át, és távolítsuk el egészben a magokat. (Figyelem: a magok lehetőleg ne törjenek fel, mert kéksav-/cianidtartalmuk nagy mennyiségben mérgező!) Keverjük össze a darált dióval, a búzacsírával és a mézzel. Az almát hintsük meg a fahéjjal. Pihentetés után az egyik cipót nyújtsuk ki, és fektessük a kókuszzsírral kikent tepsibe. Hintsük meg zabpehellyel, és terítsük a tetejére az almát. Erre kenjük rá a mézes kökényt, majd óvatosan fedjük le a másik, kinyújtott tésztával. A tetejét kenjük meg a mézzel kikevert olívaolajjal, és villával szurkáljuk meg. Előmelegített sütőben, xxx fokon süssük aranybarnára.
Elkészítési idő: 120 perc
Az ősz egyik legismertebb termésének legfőbb hatóanyaga a C-vitamin. Nemcsak az immunrendszer megfelelő működését támogatja, hanem erősíti a vérerek falát is, és elősegíti az oxidációs folyamatokat ez a gyógynövény.
Csipkebogyóleves
Hozzávalók (4 személyre):
• 1 bögre csipkebogyó • 800 ml vaníliás szójatej • 4-5 ek csipkebogyólekvár • 1-2 ek kókuszvirágcukor • 2 kk kukoricakeményítő
Elkészítése: A csipkebogyót éjszakára áztassuk be 300 ml vízbe, majd másnap szűrjük le. A szójatejet melegítsük langyosra a lekvárral és a kókuszvirágcukorral. Közben a kukoricakeményítőt keverjük simára a hideg csipketeában, és lassanként a meleg szójatejhez adagolva sűrítsük be vele a levest. Betétként csipkebogyót tehetünk bele.
Elkészítési idő: 20 perc + áztatás
Ez a bogyós gyógynövény gazdag C-vitaminban és természetes flavonoidokban, így remekül építi az immunrendszert. A-vitamin-tartalma sem elhanyagolandó, E-vitamin-tartalma révén pedig hatékony védelmet nyújt a káros szabad gyökök ellen.
Homoktövisdzsem
Hozzávalók (kb. 450 ml-hez):
• 500 g homoktövis • 2 db nagyobb alma, a héjával és a magjával együtt kockákra vágva • 250 g finomítatlan nádcukor • 2 ek méz
Elkészítése: A megmosott és lecsepegtetett homoktövist, valamint az almát tegyük lábosba, öntsük fel 400 ml vízzel, főzzük kb. 20 percig. Amikor megpuhult, húzzuk le a tűzről, és szűrőn törjük át. A kapott pépet tegyük vissza a lábosba, ízesítsük a nádcukorral és a mézzel, majd folyamatosan kevergetve kb. 30 perc alatt forraljuk be. Töltsük még forrón az alaposan kimosott, fertőtlenített üvegekbe, csavarjuk rájuk a szorosan tetejüket, fordítsuk fejjel lefelé 5 percre, majd visszafordítva hagyjuk kihűlni.
Elkészítési idő: 70 perc
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.