Étkezési szokások, amelyek furcsának tűnhet magyaroknak

Ahogyan a külföldiek furcsállnak néhány magyar étkezési szokást, így bennünket is érhet meglepetés, ha más országban járunk.

null

Japánban a levest is evőpálcikával eszik

A japán gasztonómia alapvető eszköze az evőpálcika, ezzel fogyasztanak mindent, még a levest is. A folyadékot először megisszák, majd a belefőzött tésztát, zöldséget és halat a pálcikák segítségével fogyasztják el. Amíg nálunk zavaró és szokatlan a szürcsölés, náluk ez egyenesen elvárt, mert ezzel fejezik ki, mennyire ízlett nekik az étel.

Az evőpálcikákkal illetlenség mutogatni vagy hadonászni, és sosem szúrják bele az ételbe vagy kínálják egymást vele
Fotó: PEXELS

Alacsony asztaloknál, ülőpárnákon, keresztbe tett lábbal étkeznek és nem használnak papírszalvétát, emellett a fogásokat mindig egyszerre teszik fel az asztalra és nem külön-külön, így mindenből kedvük szerint ehetnek. Az evőpálcikákkal illetlenség mutogatni vagy hadonászni, és sosem szúrják bele az ételbe vagy kínálják egymást vele.

Kínában böfögni illik

Az étkezésnek igen nagy jelentősége van Kínában, mivel minden baráti összejövetelt, találkozót és üzleti tárgyalást egybekötnek vele. Általában vendéglőkbe vagy éttermekbe járnak, a lakomázások során a hangzavar és az élénk beszélgetés jellemző. Teljesen elfogadott náluk a csámcsogás, a szipogás és böfögés az asztalnál, de illetlenség tele szájjal beszélgetni. Evőpálcahasználatuk a japánokéhoz hasonló, de ők a levest lapos kanállal eszik, és szinte minden terítékük porcelán.

Kníában a lakomázások során a hangzavar és az élénk beszélgetés jellemző és teljesen elfogadott náluk a csámcsogás, a szipogás és böfögés az asztalnál
Fotó: PEXELS

Fontos még, hogy a teáskanna csőre soha ne nézzen az asztalnál ülők felé. Ha egymásnak szednek ételt, az a tisztelet jele, és a jóllakottságot a tányérban hagyott maradékkal jelzik. Ami számunkra visszataszító és gusztustalan, az Kínában ínyenc falatnak számít: szinte mindent, ami él és mozog, szívesen fogyasztanak, legyen az rovar, négylábú, hal vagy madár.

Indiában nem eszenek maradékot

Akik megengedhetik maguknak, azok Indiában naponta háromszor főznek, mivel az előző étkezésből megmaradt ételt már nem fogyasztják el. Ételeik általában csípős, savanyú, keserű, édes, lédús és száraz összetevőkből állnak, és ügyelnek arra, hogy minden harmonizáljon egymással. Mivel tartanak a szennyeződéstől, így főzés közben sosem kóstolják meg az ételt.

Indiában leginkább kézzel esznek, de mindig a tisztának tartott, azaz a jobb kezükkel
Fotó: PEXELS

A pohárból nem közvetlenül isznak, hanem felülről öntik a szájukba. Evőeszközöket nem szívesen használnak, leginkább kézzel esznek, de mindig a tisztának tartott, azaz a jobb kezükkel. Étkezés után ánizsmagot vagy pánt rágcsálnak, mivel az elősegíti az emésztést.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ezt tényleg megeszik? Ezek a föld legbizarrabb ételei

Néhány országban a kulináris élvezet és gasztronómia csúcsa az, ami bennünk undort vált ki. A következő ételek az adott országokban népszerű csemegének számítanak, ám nem biztos, hogy a mi gulyásleveshez szokott gyomrunk képes lenne befogadni bármelyiket is. Ön kipróbálná valamelyiket? A Mindmegette cikke alapján eldöntheti.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.