Így marad a legtovább friss a zöldség és a gyümölcs

Előfordult már, hogy 3 nap után szinte mindent ki kellett dobnia, mert az ételek tönkrementek?

null

A krumplit, a hagymát és a paradicsomot ne tedd a hűtőbe! A zöldség maradjon száraz és – ha van rá mód – hűvös helyen.

Az etiléngázt termelő zöldségeket és gyümölcsöket, mint az avokádó, a kivi vagy a paradicsom, tartsd távol az etilénérzékeny termékektől: az almától, a brokkolitól, a répától és a salátától.

A bontatlan banánt tartsd a pulton, a bontott gyümölcsöt azonnal tedd a hűtőbe, és mindkét állapotában, lehetőleg minden mástól távol: a banán utóérése közben fejlődött etiléngáz ugyanis minden körülötte lévő zöldségben és gyümölcsben elindítja ezt a folyamatot.

Nem mindegy, hogy tároljuk a banánt Fotó: Pexels

Tárold a zöldsalátát és friss fűszereket légmentesen záródó tasakban: egy kis adag levegő jót tesz nekik, épp elég a frissen tartásukhoz, de nem elég az oxidációs foylamatok kiteljesedéséhez.

A citrusféléket egy lyukacsos kosárban vagy egy perforált műanyag tasakban érdemes tartani a hűtőben.

Az angolzellert éremes alufóliába tekterni, és úgy betenni a hűtőbe. Tovább ropogós és élénzöld marad a szár és a levél.

A répát, a jégsalátát és a brokkolit egy egy papírral bélelt dobozban tedd a hűtő alsó fiókjába.

Az alsó fiókban jó helye lesz a brokkolinak Fotó: Pexels

A friss ananászról vágd le a zöldjét, és egy frissentartó fóliávadarabba beborítva, fejjel lefelé tedd a fridzsiderbe.

Mivel a nedvesség könnyen és gyorsan barna foltokat okozhat még a legfrissebb gyümölcsökön és zöldségeken, csak közvetlenül fogyasztás előtt mosd meg, és a feldolgozással (aprítással, szeleteléssel, darálással ) is várj, ameddig csak lehet.

Nem mindig a zöldség/gyümölcs vagy épp a tárolás módja a bűnös, ha a hűtőben idő előtt megromlanak a friss áruk: nem árt, ha hetente nagytakarítasz a hűtőben! Kidobod, ami romlásnak indult, mielőtt magától sétál ki az ajtón, és mosd át havonta egyszer ecetes vagy fertőtlenítő vízzel.

Ne tárold az élelmiszereket tűzhely vagy sütő mellett, és ott sem ajánlott, ahol füstnek vagy magas hő hatásának vannak kitéve.

Vigyázzunk, mert a hőhatás sokszor kellemetlenül éri a környező ételeket Fotó: Pexels

A teljes cikket ITT érheti el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.