Krumplin kívül csupán tojássárgájára, puha vajra, tejre, sóra és szerecsendióra, esetleg a recepttől függően mandulapehelyre lesz szükség – olvasható a Mindmegette.hu cikkében. Lássuk, mire érdemes figyelni az elkészítés során, hogy nagyszerű hercegnőburgonyát tálalhassunk!
1. BURGONYAVÁSÁRLÁS
Fontos, hogy lisztesre fövő krumplit vegyél. Nem foghatsz mellé, ha sárga héjú vagy C jelölésű gumókat vásárolsz. Válogass nagyobb, dudoroktól mentes példányokat, mert ezeket egyszerűbb meghámozni, és gyorsabban végzel a pucolással, mint apró szemű burgonya esetén.
2. FŐZÉS
A gondosan meghámozott krumplit daraboljuk durvára, és főzzük meg sós vízben a forrástól számított 15-20 perc alatt. Várjuk meg, hogy a leszűrt krumpliról elpárologjon a nedvesség. A profik a megfőtt burgonyadarabokat eloszlatják egy sütőpapírral leterített tepsiben, és a 120 fokra előmelegített sütőben szikkasztják 10 percig. Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki!
3. PÉPESÍTÉS
A krumplit még forrón nyomkodjuk szét burgonyatörővel a főzőedényben. Érdemes burgonyaprést használni, mert ekkor a pép biztosan nem marad darabos.
4. PÜRÉSÍTÉS
Tegyük át vagy préseljük a pürét nagy tálba, hogy levegőhöz jusson. Egymás után dolgozzuk bele a tojássárgájákat és a recept által előírt többi hozzávalót, majd keverjük simára!
5. BURGONYARÓZSÁK
Töltsük a kissé lehűlt pürét csillagcsöves habzsákba, és egymástól kellő távolságban nyomjunk azonos nagyságú halmokat sütőpapírral leterített tepsibe vagy sütőlemezre. Nincs habzsák? Nyomjuk ki a pürét levágott sarkú mélyhűtőzacskóból! Végül óvatosan ecseteljük be a burgonyarózsákat tejjel elkevert tojássárgájával, hogy szebb színük legyen, és süssük őket aranysárgára 220 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt.
6. ÜNNEPI PLUSZ
Sütés előtt szórjunk meg mandulapehellyel a megkent hercegnőburgonyát, ettől lesz igazán fejedelmi a köret! A burgonyarózsákat finomra reszelt parmezánnal is meghinthetjük: gazdagabb sós ízt kölcsönöz és roppanós kérget képez a belül krémesen lágy masszán.
A maradék felhasználásához is ötleteket adó eredeti cikk elérhető a Mindmegette oldalán.
Korábbi cikkünkben egy különleges receptet mutattunk be. Így lesz tökéletesen omlós és szaftos a hagymás rostélyos! A hagymás rostélyos méltán népszerű étel a vendéglőkben, a marhahátszínből készült sült húsra egy nagy adag lyoni sült hagyma kerül, ettől válik igazán ellenállhatatlanná. Mutatjuk a receptet videón.