időjárás 5°C Vendel 2021. October 20.
logo

A bükki füvesember patikájából: Ezeket a gyógyteákat ihatják a gyerekek

Forrás: Mindmegette
2021.10.14. 13:45

A változékony időjárás és a közösségben könnyebben terjedő kórokozók miatt érdemes a kicsik immunrendszerét felvértezni, ha lehet, természetes módon. De mit adjon egy ovisnak, és mit egy iskolásnak?

Most Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta, a bükki füvesember lánya ad tanácsot, aki maga is háromszoros nagymama – írja a Mindmegette.

Vajon miként szerettesd meg a gyógyteázást a gyerekkel? Szakértőnk szerint mindig finom ízű, úgynevezett élvezeti teával indíts. Virágos-illatos vagy gyümölcsös-piros bogyós, de mindenképpen gyengéd aromájú teakeveréket válassz. Próbálgasd, melyik íz jön be a gyereknek, és mi az az illat, íz, amit zsigerből elutasít. Egy másik tipp, hogy lehetőleg ne lásson a kicsi „vízben úszkáló zöld izéket” a csészéjében, mert a látvány ijesztő lehet számára, és kóstolás nélkül otthagyja az italt. A szűréshez használj textilzsákot vagy papírfiltert. A harmadik tipp talán a legfontosabb: a gyerek azt a mintát követi, amit a szüleinél lát, tehát ha te, vagy ti nem isztok gyógyteát, nagyon valószínű, hogy ő sem fog.

Fotó: Pixabay

MELYIK HÁNY ÉVES KORTÓL ADHATÓ?

Régi tévhit, hogy gyerekeknek nem szabad gyógynövényteát inni. Szabad, sőt kell is, hogy minél előbb megszokják az ízét! Ugyanakkor való igaz, hogy 12 éves kor alatt bizonyos fajták nem adhatók. Ennek csupán az az oka, hogy gyerekekre vonatkozó hatásvizsgálatokat nem végeztek, ezért ebben a témában kevés a tudományos ajánlás.

ÁLTALÁNOS SZABÁLY:

  • Kerülni kell az erős hatású gyógynövényeket, például a borsmentát, a csalánt, a szennát, az orbáncfüvet.
  • A kamillára sokan allergiások, ezért 2 éves kor felett óvatosan kóstoltasd.
  • Ne használj erős illóolaj-tartalmú gyógynövényeket vagy készítményeket (ilyen a levendula is).
  • Élénkítő, koffein- és teintartalmú teákat (fekete tea, zöld tea) ne adj a kisgyereknek.

A teljes cikk ITT olvasható el.