Kevesen tudják, hogy a sólet igazából a zsidó konyha egyik tradicionális fogása. Számtalan olyan recept fellelhető, ahol sertéshúsból javasolják az elkészítést, ám ha az igazán hagyományosra vágyik, akkor füstölt libacombot használjon! Nézze meg a videón, a mindmegette.hu csapata hogyan ajánlja ezt az autentikus lakomát!
Miután beszereztünk minden hozzávalót, egy római tálat is szerezni kellene valahonnan, ha éppen ilyen nincs a konyhaszekrényünkben. Ha ebben készítjük el, sokkal finomabb és ízletesebb lesz a sóletünk. A füstölt libacombot és a babot áztassuk be még előző este! Igaz, hogy igen időigényes az elkészítése, ám ha rászánjuk az időt, akkor garantált, hogy olyan kiadós ételt varázsolunk az asztalra, hogy még másnap sem kell főzni.
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg szárazbab
- 1 db füstölt libacomb
- 30 dkg marhacomb
- 5 dkg libazsír
- 4 db tojás
- 7,5 dkg hántolt árpagyöngy
- 25 dkg vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika
- 1 db hegyes erős paprika
- 1 db paradicsom
- só
- bors
- fűszerpaprika
ELKÉSZÍTÉS:
- A babot és a füstölt libacombot beáztatjuk külön-külön egy éjszakára.
- A hagymákat megpucoljuk, az összes zöldséget felvágjuk és a tojásokat is megmossuk.
- Egy lábosban felhevítjük a libazsírt, rárakjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk.
- Miután hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, megdinszteljük, majd levesszük a tűzhelyről, és elkeverjük benne a fűszerpaprikát.
- Leszűrjük a babot, majd a lábasban összekeverjük a gerslivel és a fokhagymával is. Sózzuk, borsozzuk.
- Egy római tálba rakjuk a felét, rárakjuk a libacombokat és a marhahúst, majd a bab másik felét és a tojásokat.
- Annyi vizet öntünk rá, hogy a tojásokat bőven ellepje, ezután lefedjük, és 90 fokos sütőben 12-14 órán keresztül sütjük.