Így ismerje fel a romlott ételt, mielőtt a kosarába teszi

A Nébih igazgatója, dr. Pleva György elárulta, mire figyeljünk az élelmiszerek kiválasztásánál.

null

Gyanús jel

A friss húsok vásárlásakor elsőként figyeljünk az élelmiszer felületére, az elszíneződésre: a friss áru felülete csillogó, nem beszáradt, színe sötétebb vagy halványabb vörös az állatfajtól függően.

A termék átvételekor ellenőrizzük, nincs e valamilyen kellemetlen, romlásra utaló szaga – olvasható a Mindmegette cikkében.

Hűtve legyen

Ha a hűtőpultban lévő húskészítmények, mint a virsli, vákumcsomagolt felvágottak belső felületen a pára lecsapódik, ez a hűtési lánc megszakadására utalhat, ami az élelmiszer romlásához vezethet.

Vásárlóként mi is figyeljünk a megfelelő hűtésre, a hűtendő árukat a vásárlás végén tegyük a kosárba, és hűtőtáskában szállítsuk hazáig.

Jelzi az idő

Ha csomagolt árut vásárolunk, könnyedén ellenőrizhetjük a lejárati időt.

Az élelmiszerek a gyártó által feltüntetett fogyaszthatósági időtartamig árusíthatók és fogyaszthatók biztonsággal.

Szivárog

Amellett, hogy mindig ellenőrizzük a lejárati időt, győződjünk meg arról is, hogy sértetlen-e az áru. Ha a joghurtos pohár törött, a tejes doboz sérült, jelezzük a kereskedőnek.

Zárt csomagolású termékek esetében a gázképződés, puffadás mikrobák szaporodására utalhat, az ilyen élelmiszereket –az élőflórás tejtermékek kivételével - ne fogyasszuk el!

Nagyító alá

Ha levegőnek van kitéve a pékáru, nagyon rövid idő alatt kiszáradhat, ez minőségi probléma, az egészségre nem ártalmas.

Ha viszont a penész nyomait mutatja, akkor ne fogyasszuk el.

Ugyanez vonatkozik a zöldségekre és a gyümölcsökre. A csomagolt sajtok áttetsző csomagolása miatt a nem kívánt penész megjelenése könnyen észrevehető, ezek elfogyasztása szintén kockázatot jelent.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.