Főzni, őrölni kell
Ha tojás héját is fel akarjuk használni, főzzük 5-10 percig, így megszüntethetjük a héjon található kórokozókat.
Hagyjuk megszáradni, majd pucoljuk meg – olvasható a Mindmegette cikkében.
A felhasználástól függően törjük össze a héjat, vagy kávédarálóval őröljük finom porrá.
Erős csontokért
A héj nagy mennyiségben tartalmaz kálciumot, így természetes módon erősíthetjük a csontokat, ha naponta fogyasztunk belőle: tegyünk egy teáskanálnyi port akár gyümölcslébe, joghurtba vagy kefirbe keverve.
Feszessé teszi
A felvert tojásfehérje őrölt tojáshéjjal összekeverve természetes bőrradírként funkcionál, eltávolítja az elhalt hámsejteket, ráadásul a kalcium segíti a sejtek regenerálódását.
Kevésbé savas
Ha érzékenyebb a gyomrunk, vagy nem szeretjük a kávé keserű aromáját, főzés előtt tegyünk egy kiskanálnyi tojáshéjport az őrölt kávéhoz, és így főzzük le.
Pangó vízben
Kavics helyett szórjunk a cserép aljára durvára tört tojáshéjat, ami nemcsak ásványi anyagokkal látja el a cserepes növényünket, de levegőssé is teszi a talajt, ezáltal jobb lesz a szerkezete és a vízelvezető képessége.
Elűzi a kártevőt
Ha szívesen kertészkedünk, a kiszárított, durvára őrölt tojáshéjat szórjuk a növények köré.
Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a csigák és más kártevők lelegeljék a zöldség- vagy fűszernövényünket.
Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)