Miért ne dobjuk ki a tojás héját?

Az ókortól kezdve számos jótékony hatása ismert a tojáshéjnak, ezért tényleg hiba lenne, ha azonnal a kukában végezné.

null

Főzni, őrölni kell

Ha tojás héját is fel akarjuk használni, főzzük 5-10 percig, így megszüntethetjük a héjon található kórokozókat.

Hagyjuk megszáradni, majd pucoljuk meg – olvasható a Mindmegette cikkében.

A felhasználástól függően törjük össze a héjat, vagy kávédarálóval őröljük finom porrá.

Erős csontokért

A héj nagy mennyiségben tartalmaz kálciumot, így természetes módon erősíthetjük a csontokat, ha naponta fogyasztunk belőle: tegyünk egy teáskanálnyi port akár gyümölcslébe, joghurtba vagy kefirbe keverve.

Feszessé teszi

A felvert tojásfehérje őrölt tojáshéjjal összekeverve természetes bőrradírként funkcionál, eltávolítja az elhalt hámsejteket, ráadásul a kalcium segíti a sejtek regenerálódását.

Kevésbé savas

Ha érzékenyebb a gyomrunk, vagy nem szeretjük a kávé keserű aromáját, főzés előtt tegyünk egy kiskanálnyi tojáshéjport az őrölt kávéhoz, és így főzzük le.

Pangó vízben

Kavics helyett szórjunk a cserép aljára durvára tört tojáshéjat, ami nemcsak ásványi anyagokkal látja el a cserepes növényünket, de levegőssé is teszi a talajt, ezáltal jobb lesz a szerkezete és a vízelvezető képessége.

Elűzi a kártevőt

Ha szívesen kertészkedünk, a kiszárított, durvára őrölt tojáshéjat szórjuk a növények köré.

Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a csigák és más kártevők lelegeljék a zöldség- vagy fűszernövényünket.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.