Megdőlt az elmélet a zsírszegény diétáról
Az 1970-es évektől kezdve egészen az 1990-es évekig szakértők az alacsony zsírtartalmú étrendet ajánlották az egészséges, hosszú életre vágyóknak, mert összefüggést fedeztek fel a telített zsírok fogyasztása és a szívbetegségek kialakulása között – olvasható a Mindmegette cikkében.
De ahogy egyre többen kezdték követni az ajánlásokat, felfigyeltek arra, hogy a pozitív tapasztalatok mellett az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása komoly negatív következményekkel is járt.
A zsír több más, élettanilag hasznos hatása mellett hosszabb ideig biztosít jóllakottság érzést. Zsírszegény diétázók között gyakran előfordult, hogy több kalóriát fogyasztottak, mint korábban, hogy jóllakottnak érezzék magukat. Ráadásul az élelmiszergyártók többsége az előre csomagolt élelmiszerekből, ételekből is eltávolította a zsírt, és cukorral (azaz finomított szénhidráttal) helyettesítette azokat, növelve az extra kalóriák bevitelét.
Zsírszegény étrend, mégis egyre több túlsúlyos és a plusz kilók miatt kialakult betegségtől szenvedő ember...
Hogy lehet ez? Elkezdték vizsgálni a zsírszegény étrend élettani hatásait, és arra jutottak, hogy a zsírok egyszerű szénhidrátokkal, például finomított gabonákkal és hozzáadott cukrokkal való helyettesítése nem csökkenti a szívbetegségek kockázatát – sőt a cukrokban gazdag ételek növelhetik a vérzsírok szintjét. A magas trigliceridszint pedig 2-es típusú cukorbetegséghez, zsírmájbetegséghez és szívelégtelenséghez vezethet.
Mára világossá vált, hogy nem az a fontos, mennyi zsírt eszünk, hanem az, hogy milyen típusút.
Míg az egészségtelen zsírok magas koleszterinszintet és szívbetegségeket okozhatnak, addig az egészséges zsírok javítják a szív egészségét.
A szervezetnek szüksége van zsírokra
A zsírok kiváló kalóriaforrások, amelyeket a szervezet energiává alakít át. A zsírban lévő tápanyagok számos, az életfunkciók tökéletes működéséhez szükséges folyamatban játszanak fontos szerepet.
A belső testzsír védi a szerveket és segít melegen tartani azokat.
A csecsemőknek és a kisgyermekeknek zsírra van szükségük az egészséges kognitív fejlődéshez és a növekedéshez. A zsírok teszik lehetővé a szervezet számára, hogy hasznosítson olyan alapvető vitaminokat, mint az A-, az E-, a D- és a K-vitamin. A zsír segíti a sejtek növekedését, szerepe van a hormontermelésben.
Ezen túlmenően a zsír élvezetesebbé teszi az étkezést: felerősítheti az egyébként unalmas egészséges ételek ízét, például bizonyos zöldségekét.
A teljes cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)