A citromlé gyakran használt ízesítő – citrusos ízét szinte a világ összes konyhájában kedvelik. Ha főzés, sütés közben friss citromlére van szükség, de éppen kifogyott a savanyú gyümölcs, számos helyettesítő bevethető – derül ki a mindmegette.hu cikkéből.
CITROMKIVONAT, 100%-OS CITROMLÉ
Elkerülhető a citromhiány miatti pánik, ha tartunk otthon citromkivonatot vagy citromlevet. A citromkivonat egy erősen koncentrált citromlé, amely a legtöbb szupermarket polcán megtalálható. Nagyon erős, mindössze néhány csepp (max. ½ teáskanál) helyettesít 1 evőkanál citromlevet, de a termék címkéjén megtalálható az adagolásra vonatkozó információ. Ízben ugyanazt adja, mintha frissen facsart citromlevet használnánk.
FEHÉRBORECET
A fehérbor erjesztésével készült fehérborecet enyhén savanykás, édeskés és picit csípős. Összetettebb ízvilágú, mint a citrom, ezért gyakran használják olyan receptekben, mint a lasagne, vagy különböző mártások. Tökéletesen helyettesíti a citrom frissességét, azonban savasabb, így kevesebbet kell belőle használni: 1 evőkanál citromlé helyett használjunk ½ evőkanál fehérborecetet. A végtermék ízében nem lehet különbséget találni.
SZÁRAZ FEHÉR BOR
A száraz fehérbor savasságot és összetettséget ad az ételnek. Sütés vagy főzés során az alkoholtartalma eltűnik, kémiai összetétele pedig kiváló citromlé-alternatívává teszi. Majdnem olyan savanyú, mint a citrom, és fajtától függően némi édességet is adhat az ételhez. Ha száraz fehérborra cseréljük a citromlevet, vegyük figyelembe, hogy milyen ételt készítünk! 1 evőkanál citromlé helyett használjunk 1 evőkanál száraz fehérbort.
ZÖLDCITROMLÉ
A zöldcitrom, savanyú citrom vagy lime ázsiai eredetű citrusféle. Leve a citromlé legideálisabb helyettesítője: ugyanazt az ízvilágot adja az ételnek, és megőrzi a recept által megkívánt savakat. Van azonban egy kisebb különbség, amivel számolni kell: a lime enyhén keserű íze. Ha a recept ez a keserű ízt nem bírja el, hígítsuk fel a lime levét kevés vízzel!
Mivel ez szinte tökéletes helyettesítő, a citromlé és a lime leve egyenlő mennyiségben helyettesíthető a receptben, legyen az édes, sós, fűszeres étel, vagy akár koktél.
ECET
Merész ízei erős savanyúságot adnak az ételnek. Ez a helyettesítő inkább sós ételekben működik: remekül passzol a mexikói ételekhez, húsokhoz, pácokhoz és mártásokhoz. Töményebb ízvilága miatt érdemes a citromlé helyettesítésekor hígítani, vagy sokkal kisebb mennyiséget (1 evőkanálnyi citromlé = ¼ evőkanál ecet) hozzáadni az ételhez. A túl sok ecet élvezhetetlenné teheti a végeredményt.
ALMAECET
Az almaecet ugyanolyan savakat ad az ételekhez, mint a citrom, azonban az erjesztés miatt egy picit fanyar és édes. Ez utóbbival számoljunk, ha a citromlét almaecettel helyettesítjük: az édes megváltoztathatja a végeredmény ízét. Az almaecet olyan intenzív ízű ételekhez illik leginkább, mint a pácok, pörköltek és rizottók. A kész ételnek nem lesz erős citrusos íze. 1:1 arányban helyettesíthető.
ZELLERLÉ
Ha a citrom frissességére vágyunk és nem zavar, hogy a savanykás jegyek nem érvényesülnek az ételben, jöhet a zellerlé! Leginkább az ázsiai konyhában és olasz tésztaételeknél működik. Izgalmas illatú, emellett A- és B-vitaminban gazdag. A zellerlé nem olyan erős és intenzív, mint a citromlé, ezért többet kell használni belőle: 1 evőkanál citromlevet 2 evőkanál zellerlével helyettesíthetünk.
NARANCS- VAGY GRÉPFRÚTLÉ
Noha észrevehető a különbség, ezeknek a citrusoknak a savtartalma elég hasonló ahhoz, hogy jó citromlé-helyettesítők legyenek. A narancslé sokkal édesebb, ezzel érdemes számolni! Süteményekben, pácokban, öntetekben, mártásokban jó helyettesítők: Általában 1:1 az arány, az étel jellegétől függően.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)