Hogyan csökkentsük az élelmiszerpazarlást

Az ENSZ környezeti programjának jelentése szerint globális szinten egy főre 121 kilogramm fogyasztói szintű élelmiszerpazarlás jut évente.

null

A jó hír az, hogy a NÉBIH friss hazai kutatása szerint az utóbbi három évben 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyisége – olvasható a Mindmegette cikkében.

Vagyis most már „csak” 65 kiló élelmiszer landol a szemétben, ami természetesen még mindig nagyon sok.

 Ha tenni szeretnénk a bolygónkért, és a spórolás is szempont, akkor érdemes megfogadni a szakértők tanácsait élelmiszerpazarlás témában. Íme a javaslatok: 

Vásároljunk hosszú eltarthatósági idejű alapanyagokat

Ha olyan élelmiszerekkel töltjük fel a kamránkat háztartásunkban, amelyeknek viszonylag hosszú a szavatossági ideje, kevésbé valószínű, hogy a maradék a kukában végzi. A fagyasztott zöldségek, gyümölcsök, halak és húsok általában olcsóbbak, mint a frissek, és pontosan annyit használhatunk fel belőlük egyszerre, amennyi az adott ételhez szükséges. A többi élelmiszer a fagyasztóban marad, így nem keletkezik hulladék

A legtöbbet burgonyából dobunk ki – nagy részét sajnos feleslegesen.

 Ha puha, ráncos, repedezett, zöldes színűvé vált vagy penészes, ne fogyasszuk el, de ha éppen csak csírázni kezdett, egyszerűen vágjuk le a kis hajtásokat, és használjuk fel a burgonyát! 

A konzervek is tökéletesek, ha a konyhai kiadásunkat szeretnénk csökkenteni a háztartásban. Kaphatóak hozzáadott cukor, só és tartósítószer nélküli konzervek, ezekből bármikor gyorsan készíthetünk egyszerű ebédet, vacsorát. 

A szárított fűszernövények olcsók, és jól használhatók a főzés során, ezért felesleges friss vágott vagy cserepes növényt venni ha tudjuk, hogy utóbbiakat nem leszünk képesek életben tartani.  

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.