időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo

Paprika kisokos – így válasszunk magyar fűszerpaprikát

Forrás: Mindmegette
2023.11.17. 13:22
borítókép

A fűszerek világában kevés alapanyag büszkélkedhet a magyar paprika örökségével, ízének mélységével és kulináris jelentőségével. Ez az élénkpiros por nem csupán fűszer, hanem Magyarország gazdag kulturális és gasztronómiai örökségének híres szimbóluma. De mi különbözteti meg a magyar paprikát a többitől, és hogyan választhatjuk ki az igazán minőségi őrölt fűszerpaprikát?

AZ IGAZI HUNGARIKUM

Az enyhén édes, intenzív és fűszeres jellegű kalocsai és szegedi paprika is egyaránt kiérdemelte a helyét a hungarikumok listáján. Az éghajlat, a talaj és a hagyományok ápolásának különleges kombinációja ezekben a régiókban hozzájárul a magyar paprika páratlanul összetett ízéhez és élénk vörös színéhez, ami remek alapanyaga a pörkölteknek, gulyásnak, töltött káposztának, halászlének és egyéb, bográcsban készült ételnek.

A Magyarországon forgalmazott fűszerpaprika-őrleményekre szigorú szabályok vonatkoznak, ennek értelmében minden fűszerpaprika csomagolásának elején kötelező feltüntetni a származási országot. Ha a termék keverék és többféle országból származó paprikát tartalmaz, úgy százalékosan, csökkenő sorrendben kell megadni az országok neveit (pl. Kína 70%, Spanyolország 20%, Magyarország 10%). Ennek a szabálynak köszönhetően egy pillantás alatt ki tudjuk szűrni, hogy melyik paprika származik 100%-ban Magyarországról, hiszen a csomagoláson ebben az esetben csak a „Magyarország” szó állhat.

A PAPRIKA MÉRŐSZÁMA: ASTA

A kiváló minőségű fűszerpaprikát jelzi a gyönyörű, telt piros szín, az intenzív illat és a jellegzetes íz, de a minőség egyik leggyakrabban használt fokmérője az ASTA szám. Az ASTA egy nemzetközi mérték, ami a paprika természetes színezőanyagát jelöli. Minél vörösebb a paprika, annál magasabb az ASTA értéke.

A fűszerpaprikát a színe, állaga, illata és íze szerint 3-féle minőségi csoportba oszthatjuk termőhelytől függetlenül:

  • Különleges fűszerpaprika: legalább 120 ASTA, finom őrlésű, élénk tűzpiros vagy téglavörös színű, enyhén édeskés, fűszeres, intenzív íz.
  • I. osztályú fűszerpaprika: 100-120 ASTA között, finom őrlésű, élénk vagy sötét piros, téglavörös szín, enyhén fanyar, fűszeres, intenzív íz. Ha a termék 100%-ban magyar, akkor „csemege” fűszerpaprikának is nevezik.
  • II. osztályú fűszerpaprika: 80-100 ASTA között, enyhén darabos állag, világosabb piros szín, barnás-sárgás piros, enyhén fanyar és kesernyés íz. Ha a termék 100%-ban magyar, akkor „édesnemes” fűszerpaprikának is nevezik.

A legismertebb a csemege és édesnemes fűszerpaprika, melyek gyakran kapnak helyet a konyhánkban, ezzel szemben viszont a különleges osztályú fűszerpaprika igazi kuriózum, magasabb ára és minősége miatt csak ritkán használjuk a mindennapi főzéshez.

CSEMEGE, ÉDES VAGY CSÍPŐS?

Sokakat megtéveszthet a „csemege csípős” vagy az „édesnemes csípős” fűszerpaprika-megjelölés, ami valójában a fenti osztályozásra és a paprika csípősségére utal. Ha a paprika magyar és I. osztályú, akkor „csemege” fűszerpaprikának is nevezhető, ha pedig a II. osztályú termék magyar, akkor az „édesnemes” jelölést is viselheti. Így tehát könnyen beazonosíthatjuk a magyar fűszerpaprikát, ha azt látjuk, hogy egy termék „csemege” vagy „édesnemes” őrlemény, akkor biztosak lehetünk benne, hogy 100%-ban Magyarországon termesztett paprikát veszünk.

A csípős megnevezés a minőségi osztályozástól független, mert a paprika kapszaicintartalma határozza meg a csípősségét. Eszerint beszélhetünk csípősségmentes (édes), enyhén csípős, csípős és nagyon csípős paprikáról, így tehát a „csemege csípős” fűszerpaprika is értelmet nyer.

HOGYAN TÁROLJUK A FŰSZERPAPRIKÁT?

Érdemes figyelni arra, hogy ne átlátszó csomagolású fűszerpaprikát vásároljunk: hiába hívogató a paprika piros színe, az áttetsző csomagolás nem védi meg a fűszert a kifakulástól és a magyar szabályok szerint tilos ilyen csomagolásban árusítani az őrölt paprikákat.

Gazdag ízének és színének megőrzése érdekében a paprikát száraz, hűvös, napfénytől jól elzárt helyen tároljuk. Az a legjobb csomagolás, amely légmentesen záródik és nem átlátszó, hogy könnyen megvédje a fűszert a kiszáradástól és gyönyörű piros színének és intenzív aromájának elvesztésétől.

Tároljuk a paprikát megfelelően, hogy minél tovább élvezhessük a kivételes ízét és intenzív színét!

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja.