A bodzabogyó a fekete bodza (Sambucus nigra) termése, amely kicsi, sötétlila vagy fekete bogyókat hoz. Ez a növény Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában őshonos, és régóta használják gyógyászati és kulináris célokra. Bár a bodzavirágok is nagyon népszerűek, különösen szörpök és teák formájában, a bodzabogyók is értékesek, különösen az egészségre gyakorolt jótékony hatásaik miatt.
A bodzabogyó értékes anyagokban gazdag, de nyersen nem fogyasztható / Fotó: Shutterstock
Gyógyító erő
A bodzabogyó a nép gyógyászat kedvelt szere, különösen a téli időszakban, a megfázás és influenza kezelésében használják, nem véletlenül. A bodzabogyó ugyanis gazdag flavonoidokban, különösen antocianinokban, amelyek erős antioxidáns hatással bírnak. Ezek az antioxidánsok segíthetnek megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. Remek gyulladáscsökkentő, így segíthet egyes krónikus betegségek megelőzésében. Magas C-vitamin tartalma is támogatja az immunrendszert, de bőven van benne A-vitamin, kálium és rost is – írta a Mindmegette.hu.
A bodzabogyó szedése
Ezek ismeretében természetes, ha úgy döntünk, hogy begyűjtjük az erdők, mezők szélein pompázó bogyókat. Szüretelésre a teljesen befeketedett bogyójú fürtök alkalmasak, a túlérett bodza könnyen lepotyog, a még éretlen bogyók pedig csökkentik a belőle készült étel, ital minőségét. Amire figyeljünk: nyersen nem fogyasztható, mivel az éretlen vagy feldolgozatlan bogyók mérgezőek lehetnek, és hányingert, hasmenést okozhatnak. A bogyókat mindig fel kell dolgozni, hogy biztonságosan fogyaszthatók legyenek!
A bodzabogyóból készült bor sokak kedvence / Fotó: Shutterstock
Mi készülhet bodzabogyóból?
- Bodzabogyószirup
Az egyik legnépszerűbb felhasználási mód a bogyók főzése, amelyből édes szirup készül. Ez a szirup téli hónapokban különösen népszerű, mivel segíthet a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésében.
- Lekvár
A bodzabogyó dzsúzként vagy lekvárként is feldolgozható. A bogyók fanyar íze miatt gyakran keverik más gyümölcsökkel vagy édesítőszerrel.
- Bor és likőr
A bodzabogyót gyakran használják házi borok, likőrök és egyéb alkoholos italok készítéséhez, mivel jellegzetes, fanyar íze különlegessé teszi ezeket az italokat.
Bodzabor hozzávalói:
Hozzávalók:
- 1350 g friss bodza
- 1350 g cukor
- 3,78 l víz
- 1 teáskanál citromsav
- bor-élesztő
Elkészítése:
Villa segítségével csipkedjük le és törjük össze a bodza bogyókat, majd tegyük egy vödörbe. Adjuk hozzá a felforralt víz felét, és hagyjuk kihűlni. Oldjuk fel a cukrot a maradék vízben, majd szűrjük át szitán a bogyós vizet a cukorra, és adjuk hozzá a citromsavat és élesztőt. Öntsük a folyadékot egy hordóba, és zárjuk le légzsilippel. Tároljuk a bort meleg helyen, hogy nyugodtan erjedhessen. Miután befejeződött az erjedés, öntsük át a bort egy tiszta edénybe. Helyezzük egy hűvösebb helyre, és hagyjuk állni néhány hónapot. Szűrjük át újra, és hagyjuk, hogy a bor kitisztuljon.
- Sütemények
A bodzabogyót süteményekbe, pitékbe is felhasználhatjuk, főleg, ha valamilyen édesítőszerrel vagy más gyümölccsel párosítjuk.