időjárás 5°C Miklós 2022. december 6.
logo

Nagy munka előzte meg a második világháborús halottak újratemetését Kalocsán

Forrás: Országszerte
2021.10.18. 11:06
borítókép

A köztemető Nagymező utcai hátsó bejáratánál épült II. világháborús emlékpark több mint kétszáz testet és ugyanennyi, ma már elképzelhetetlen tragédiát rejt.

Az utolsó néhány test elhelyezésével, orosz, kazah, belorusz és magyar diplomaták jelenlétében zárták le a főszékesegyháznál talált tömegsír halottjainak emlékművét. A szertartást öt éven át tartó nemzetközi kutatómunka előzte meg – ennek összefoglalására a Szentháromság téri beruházásokért felelős egyházmegyei főmérnököt kérték fel.

Vörös Márta kiemelte: sokan dolgoztak az azonosításon, itthon és az érintett nagykövetségeken egyaránt. Ő maga 196 nevet tudott összefüggésbe hozni hat különböző nemzetből származó férfiak és egy nő földi maradványaival. A létszámot orosz szakértők, illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatói 214 főre egészítették ki, de háromnak a személyazonosságát így sem sikerült megállapítani. A szakember bevallotta: bár hálás azért, hogy méltó búcsúztatást kaptak, az elhunytak sorsa mélyen megrendítette.

Találtam például két testvérpárt: az egyik tagjai között alig volt másfél év korkülönbség. Az exhumálás során láttuk a testek sérüléseit: a levágott lábakat, amelyekből egy koporsóban valamiért három is volt, vagy a mész által szétmart testrészeket.

– Beleborzong az ember, ha megnézi a listán, hogy az elhunytak átlagéletkora 31–33 év – a fiam 32 –, és sok közöttük 19–23 éves, miközben a legidősebb is csak 52

– számolt be Vörös Márta.

Fotó: baon.hu / Gábor János

Kifejtette: eredetileg nem olyan emlékparkban gondolkodott, mint amilyen megvalósult, de az orosz fél többéves engedélyezési folyamatainak elhúzódásától tartva elvetette a tervet, és maradt annak a kegyhelynek az újraalkotásánál, amire az akkori katonai attasé 1985-ben mondott áment, és a főszékesegyház mellett állt – a rendszerváltás utáni elbontásáig. Az eredeti hitelesítést a városháza irattárában őrzik, ma is érvényes, így nem kellett külön diplomáciai egyeztetésekbe bonyolódni azért, hogy újból megépítsék. A két emlékmű formailag azonos, technikai értelemben viszont teljesen más: mai modern megoldásokkal készítették és állították össze, ugyanazok a restaurátorok, kőfaragók és mesteremberek, akik a Szentháromság tér munkálatain dolgoznak.

A Nagyboldogasszony-főszékesegyház mellett feltárt tömegsír utolsóként exhumált maradványai is végső nyughelyre leltek a katonai újratemetésen.