időjárás 15°C Helga 2023. október 3.
logo

Erzsébet királyné tiszteletére állítottak szobrot Mocsán

Forrás: Országszerte
2023.09.13. 22:16
borítókép

Erzsébet királyné halálának 125. évfordulója alkalmából szobrot avattak a mocsaiak. Ezentúl az Erzsébet-kertben Sisi mellszobrát is láthatják az arra járók.

Elsőként Natkai Hanna, a Mocsai Faluszépítők Egyesületének tagja mondott beszédet, aki felidézte, mennyire kedvelte a magyarokat Erzsébet királyné és mindig szívén viselte a nemzet sorsát, még akkor is, ha férjével emiatt nézetkülönbségeik adódtak.

Erzsébet, akit családi körben Sisinek becéztek, tizenhat éves korában, 1854-ben kötött szerelmi házasságot az osztrák császárral, I. Ferenc Józseffel. A császárné nehezen találta a helyét a bécsi udvarban, hiszen szigorú etikettnek kellett megfelelnie. Anyósával, Zsófia főhercegnével sem volt kiegyensúlyozott a kapcsolata. 

Erzsébet sok időt töltött Magyarországon, nagy szerepet tulajdonítanak neki a kiegyezés kapcsán. Miután fia, Rudolf trónörökös öngyilkos lett, a császárné szinte teljesen visszavonult a nyilvánosságtól. Keveset volt Bécsben, utazgatással töltötte az idejét. 1898-ban Genfben egy olasz anarchista, Luigi Lucheni halálosan megsebesítette – elevenítette fel a Komárom-Esztergom vármgyei hírportál, a kemma.hu.

Udvardi Marianna polgármester arról beszélt, kiemelkedő nap ez Mocsa életében. Mint mondta, úgy tudja, utoljára 1948-ban avattak a településen szobrot. Hozzátette, ez az esztendő bővelkedik jeles évfordulókban, hiszen 200 éve született Petőfi Sándor, akinek emléktáblát avattak a művelődési ház falán. 

Kölcsey Ferenc 200 éve írta meg a Himnuszt, ennek alkalmából is avattak emléktáblát. 125 esztendeje veszítette életét egy merényletben Erzsébet királyné, így jutott eszébe a mocsai születésű Hörömpöli Tibornak, hogy a magyarok körében nagyon kedvelt királyné tiszteletére szobrot állítsanak.

– Van köztünk egy olyan ember, akinek nagyon fontos a hazája és a szülőfaluja is. Amit egyszer megálmodik, azt véghez is viszi. A kicsiket egyedül is meg tudja valósítani, a nagyobbakat pedig összefogással. Mottója, nem csak a jelenben kell élnünk, az utókornak is kell alkotnunk. A jelen pillanatait is tudni kell élvezni, de sokkal fontosabb, hogy hagyjunk valamit magunk után. Tibor ötlete meghallgatásra, nyitott szívekre és segítő kezekre talált, így készülhetett el ez az szobor – méltatta Hörömpöli Tibort Udvardi Marianna.

Borítókép: A felavatott szobor (Forrás: Viszal Balázs / kemma.hu)