Bíborköd: újra makói lehet az év cukormentes tortája

Nem kóstolhattuk, meg sem nézhettük egyelőre azt a különleges édességet, amivel a makói cukrász, Lawal-Papp Zsófia bejutott a Magyarország Cukormentes Tortája verseny országos döntőjébe – erre a szigorú versenyszabályok miatt nincs lehetőség. A Magyarország cukormentes tortája verseny döntőjében idén is ott van a makói Papp Cukrászda különlegessége, a Bíborköd. Azt viszont már tudni lehet, hogy ez a finomság esélyes a végső győzelemre, Zsófiának ugyanis egyszer már sikerült ez.

Makócukormentestorta2025. 04. 08. 5:51
null

– A fekete ribizlinek van egy gyönyörű, bíborszínű árnyalata. A torta innen kapta a Bíborköd fantázianevet – mondta Lawal-Papp Zsófia, a makói Papp cukrászda fiatal cukrásza arról a finomságról, amit idén benevezett a Magyarország Cukormentes Tortája versenybe. Ezt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület hirdeti meg immár 14 esztendeje minden évben; idén 18-an jelentkeztek szerte az országból és közülük 5 jutott az országos döntőbe – az egyik a makói Bíborköd – olvasható a Csongrád-Csanád vármegyei hírportálon, a delmagyar.hu-n.

Lawal-Papp Zsófia a Bíborköddel került be ismét a Magyarország Cukormentes Tortája döntőjébe. Fotó: Szabó Imre

Egyszer már elnyerték a Magyarország Cukormentes Tortája címet

A Papp cukrászda most negyedik alkalommal indult; volt, amikor különdíjasok lettek, de olyan is, amikor nyertek – akkor ugyancsak Zsófia kreativitásának köszönhetően, a Kikelet nevű finomsággal. A cukrászda egyébként igen népszerű a Maros-parti városban: egy három generációs családi vállalkozásról van szó, amit Zsófia nagyszülei alapítottak. 

– Számunkra fontosak a hagyományok. Vendégeinknek a nagyapám által kitalált süteményekből is készítünk, de – minőségi alapanyagok felhasználásával – mindig kitalálunk újdonságokat is – jegyezte meg. Azt is hangsúlyozta, a diétázókra és a cukorbetegekre is nagyon rég óta gondolnak a kínálat összeállításakor.

A Bíborköd egyelőre titok

A Bíborködöt szívesen megkóstoltuk volna, de még fotót sem készíthettünk róla. Ennek az az oka, hogy a versenyszabályzat tiltja a benevezett finomságok elkészítését és forgalmazását, sőt pontos összetételének ismertetését is, egészen az eredményhirdetésig. Az idei makói cukormentes tortáról mindössze annyit lehet tudni, hogy a fekete ribizli, a tökmag és az angolkrém a fő összetevők, illetve hogy a feketeribizli savanykás ízvilágát fehér csoki édesíti.

– A cél az volt, hogy torta kalóriatartalma a lehető legkisebb legyen. A tökmagot ezért választottam a piskóta elkészítéséhez a szokásos mandulaliszt helyett – árult el egy kisebb titkot Lawal-Papp Zsófia.

Fél év múltán bárki elkészítheti

A versenyről megtudtuk, az első fordulóba a megálmodott torta receptjét kellett beküldeni, illetve fotókat az elkészült termékről, majd elvinni egy darabot a kész termékről – név nélkül, csak sorszámmal megjelölve. A döntőbe jutott torták készítőivel most egy hónapon át konzultálnak az alapítvány és az ipartestület által felkért szakemberek, többek között dietetikusok arról, milyen javaslataik vannak a pályamunkával kapcsolatban, mielőtt a zsűri előtt megsütnék. Eredményhirdetés augusztusban lesz. A győztes torták receptjét aztán megkapják az ipartestületi tagok, fél év múltán pedig nyilvánossá teszik és bárki elkészítheti ezeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.