– A fekete ribizlinek van egy gyönyörű, bíborszínű árnyalata. A torta innen kapta a Bíborköd fantázianevet – mondta Lawal-Papp Zsófia, a makói Papp cukrászda fiatal cukrásza arról a finomságról, amit idén benevezett a Magyarország Cukormentes Tortája versenybe. Ezt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület hirdeti meg immár 14 esztendeje minden évben; idén 18-an jelentkeztek szerte az országból és közülük 5 jutott az országos döntőbe – az egyik a makói Bíborköd – olvasható a Csongrád-Csanád vármegyei hírportálon, a delmagyar.hu-n.

Egyszer már elnyerték a Magyarország Cukormentes Tortája címet
A Papp cukrászda most negyedik alkalommal indult; volt, amikor különdíjasok lettek, de olyan is, amikor nyertek – akkor ugyancsak Zsófia kreativitásának köszönhetően, a Kikelet nevű finomsággal. A cukrászda egyébként igen népszerű a Maros-parti városban: egy három generációs családi vállalkozásról van szó, amit Zsófia nagyszülei alapítottak.
– Számunkra fontosak a hagyományok. Vendégeinknek a nagyapám által kitalált süteményekből is készítünk, de – minőségi alapanyagok felhasználásával – mindig kitalálunk újdonságokat is – jegyezte meg. Azt is hangsúlyozta, a diétázókra és a cukorbetegekre is nagyon rég óta gondolnak a kínálat összeállításakor.
A Bíborköd egyelőre titok
A Bíborködöt szívesen megkóstoltuk volna, de még fotót sem készíthettünk róla. Ennek az az oka, hogy a versenyszabályzat tiltja a benevezett finomságok elkészítését és forgalmazását, sőt pontos összetételének ismertetését is, egészen az eredményhirdetésig. Az idei makói cukormentes tortáról mindössze annyit lehet tudni, hogy a fekete ribizli, a tökmag és az angolkrém a fő összetevők, illetve hogy a feketeribizli savanykás ízvilágát fehér csoki édesíti.
– A cél az volt, hogy torta kalóriatartalma a lehető legkisebb legyen. A tökmagot ezért választottam a piskóta elkészítéséhez a szokásos mandulaliszt helyett – árult el egy kisebb titkot Lawal-Papp Zsófia.
Fél év múltán bárki elkészítheti
A versenyről megtudtuk, az első fordulóba a megálmodott torta receptjét kellett beküldeni, illetve fotókat az elkészült termékről, majd elvinni egy darabot a kész termékről – név nélkül, csak sorszámmal megjelölve. A döntőbe jutott torták készítőivel most egy hónapon át konzultálnak az alapítvány és az ipartestület által felkért szakemberek, többek között dietetikusok arról, milyen javaslataik vannak a pályamunkával kapcsolatban, mielőtt a zsűri előtt megsütnék. Eredményhirdetés augusztusban lesz. A győztes torták receptjét aztán megkapják az ipartestületi tagok, fél év múltán pedig nyilvánossá teszik és bárki elkészítheti ezeket.