Egyedülálló online növénytani gyűjtemény született

Négy különálló botanikai összeállítását digitalizálta és integrálta a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszéke.

Forrás: haon.hu2020. 09. 01. 22:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy különálló botanikai összeállítását digitalizálta és integrálta egy, a távoktatásban is jól használható speciális adatbázissá a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszéke. Egy-egy növénynek a struktúrája, morfológiai metszete és mikroszkópikus fotója is elérhető a virtuális gyűjteményben.

A Soó Rezső Herbárium, az alga-, a növényiszövetkultúra-, valamint a növényidrog-gyűjtemény (utóbbi növényihatóanyag-tartalmú szárított növényi részeket tartalmaznak) egységesítésével, mintegy évtizedes munkával hozták létre a különleges adatbázist.

– Az volt a célunk, hogy a különböző gyűjteményeinket bővítsük, digitalizáljuk, majd integráljuk egy adatbázisba

tájékoztatta az egyetemi hírportált Vasas Gábor.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Növénytani Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára kifejtette: a különböző időszakban készült, eltérő formátumú gyűjteményeket – melyek között a terepről származó növények préselt részei, a növények hatóanyagai és szövettani struktúrái, valamint sztereomikroszkópos mikrofotók is szerepelnek – egy közös virtuális adatbázissá kapcsolták össze.

– Az egységes összeállításra számos jelentős kutatás épül. A biodiverzitással, a növényi sejtbiológiával, filogenetikával, fiziológiával foglalkozó vizsgálatokban is alkalmazzák a kutatók, emellett élénken érdeklődnek iránta a növényihatóanyag-tartalmú termékfejlesztéssel foglalkozó ipari partnereink. Jelentős segítséget nyújt az oktatásban is, hiszen a TTK biológiai szakjai mellett az ÁOK, a GYTK, valamint a GTK egyes képzéseiben is aktív a tanszékünk, ahol hasznosul a gyűjtemény. Ilyen tantárgyak például a növényrendszertan, szervezettan, élettan, gyógyszerészeti botanika, farmakognózia, illetve a gazdaságtudományi hallgatók számára oktatott növénytani kurzusunk – sorolta Vasas Gábor.

A mintegy tíz éve tartó tanszéki munkát követően egy 2017-ben indult projekt keretében kezdődött el a gyűjtemény megvalósítása, amelyhez fejleszteni kellett a tanszék infrastruktúráját: új szervert, számítógépeket és mikroszkópokat vásároltak.

A Soó Rezső Herbárium bővítésén és digitalizálásán Molnár V. Attila egyetemi tanár és csoportja, valamint Matus Gábor egyetemi docens, a növényi szövetgyűjteményén Máthé Csaba egyetemi docens, a növényi anatómiai és szövettanin Mikóné Hamvas Márta egyetemi docens, a növényi droggyűjteményen és az algagyűjteményen pedig Vasas Gábor és csoportja dolgozott.

A gyűjtemények további fejlesztése, digitalizálása és komplex feldolgozása a tanszék egyik folyamatos, jövőbeni stratégiája is, amelyhez további forrásokat és lehetőségeket keres.

A Növénytani Tanszék távlati céljai között szerepel továbbá, hogy kiállítások (Máthé Csaba és Mikóné Hamvas Márta szervezésében) révén a tudomány iránt érdeklődő nagyközönség is megismerje a gyűjteményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.