Így marad biztonságban a neten a gyerek a mostani szünetben is

A koronavírus-járvány kitörése óta a gyerekek jóval több időt töltenek az interneten, mint azelőtt. Ez különösen igaz a szünidőre.

Forrás: MW2020. 10. 29. 8:47
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kaspersky szakemberei összefoglalták a szülőknek, milyen online veszélyek leselkedhetnek a gyermekekre, és hogyan segíthetnek nekik biztonságosan használni az internetet. A gyermekek közül sokan valószínűleg felügyelet nélkül használják az internetet – nem csak a járvány, de az őszi szünetben is.

Ők általánosságban jóval kitettebbek a veszélyeknek, mint a felnőttek és az internetes fenyegetések széles skálájának eshetnek áldozatául. Előfordulhat, hogy azáltal, hogy anonimnak érzik magukat, nincsenek tisztában az általuk létrehozott digitális lábnyom következményeivel.

Például személyes információkat tehetnek közzé a közösségi médián – ez lehet kínos személyes pillanatok képeitől kezdve az otthoni címekig vagy a családi üdülési-utazási tervekig – amelyeket nem csak megbánhatnak később, de az offline biztonságukra is veszélyes is lehet.

Az internetes anonimitás azonban a másik oldalról is problémaként merül fel, ugyanis a gyerekek nem tudhatják, hogy kivel is beszélgetnek online, ami különösen nagy fenyegetésnek teheti ki őket. Idegenek próbálhatják meg meggyőzni a gyermeket, hogy nem megfelelő tevékenységet folytasson, vagy fényképeket és videókat készítsen az elkövető számára, amelyeket aztán fenyegetésre és zsarolásnak használnak fel.

A felnőtt tartalmak elérése vagy applikációk és webes szolgáltatások rejtett költségei is veszélyeket rejthetnek.

Hatékonyan védhetjük a gyermekek számítógépét a rosszindulatú programok ellen, ha átfogó, eszközökön átívelő kiberbiztonsági szoftvereket használunk.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A magyar iskolákat sem kímélik a digitális bűnözők

Az iskolák védelmét biztosító végpontokon regisztrált események alapján erre hívja fel a figyelmet a Panda Security: minden hálózaton kritikus fontosságú a megfelelő védelem biztosítása. A pandémia nem csupán új intézkedési tervek, a digitális oktatásra történő átállás és a folyamatos tájékoztatás okán adott új feladatot az iskolafenntartóknak és vezetőknek. Mára egyértelművé vált, hogy az iskoláknak az IT-védelemmel is foglalkozniuk kell, a kiberbűnözés őket is elérte.

Összesen 27 magyar közoktatási intézmény, közel 2700 végpontjának statisztikái alapján az adatok azt tükrözik, hogy igen komoly veszélynek vannak kitéve az oktatási intézmények hálózatai is. Január és szeptember között ugyanis az intézményekhez tartozó összesen 510 gépen több mint 34000 olyan észlelést jelzett a Panda rendszere, amely mögött akár rosszindulatú támadás is húzódhatott.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.