Az internetezők szavazhatják meg Kína első marsjárójának a nevét

A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) egy előválogatáson átesett tízneves listát mutatott be.

Forrás: MTI2021. 01. 20. 9:18
null
A kép illusztráció Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az internetezők szavazhatják meg, mi legyen a neve Kína első marsjárójának.

A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) egy előválogatáson átesett tízneves listát mutatott be, amelyre január 20. és február 28. között adhatják le szavazataikat a kínai és külföldi internetezők.

A három legnépszerűbb nevet a közönségszavazatok és egy zsűri döntése alapján választják ki. A győztes nevet akkor közlik, amikor a Tianven-1 kínai űrhajó leszáll a Marson.

A kép illusztráció
Fotó: Flickr

A CNSA űrkutatási központjának közlése szerint a 2020 júliusában indított globális kampány eredménye szülte a 10 nevet. Egy 32 szakértőből álló bizottság 38 országból és régióból érkezett több mint 39 ezer javaslatot értékelt. A résztvevők kora 7 és 95 év között volt.

Kína 2020. július 23-án indította útnak a Tianven-1-et. A tervek szerint a leszállóegységet és marsjárót is magába foglaló űrhajó február környékén éri el a vörös bolygót.

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang’o-5 kínai űrszonda. A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) hétfői közlése szerint ennek ellenére továbbra is külföldi tudósok közreműködésével fogják vizsgálni a kőzeteket.

Kína a harmadik ország a világon, mely valaha holdmintát hozott le a Holdról a Földre. A Csang’o-5 nevű űrszonda 1,731 kilogrammnyi mintával érkezett meg a múlt hónapban, holott a tervek szerint két kilogrammot hozott volna.

A szonda más országok korábbi űrmisszióin alapuló adatok alapján úgy becsülte, hogy a holdkőzetek sűrűsége 1,6 gramm per köbméter – mondta Pej Csao-jü, a misszió szóvivője. Emiatt mindössze 12 óra után leállt a kőzetbegyűjtéssel, feltételezve, hogy elérte a kívánt célt.

„A tesztek alapján azonban a valódi sűrűség nem volt olyan nagy. Eredetileg úgy terveztük, hogy 22 órán át fog tartani a felszíni mintagyűjtés, de ez a munkafolyamat végül 12 óra után leállt” – mondta Pej.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.