Webkamerán lehet nézni egy albatroszfióka mindennapjait

Az új-zélandi környezetvédelmi hatóság kedden jelentette be, hogy a fióka vasárnap kikelt egy inkubátorban.

Forrás: MTI2021. 01. 27. 9:19
null
Webkamerán lehet nézni egy frissen kikelt albatroszfióka mindennapjait Új-Zélandon Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nap 24 órájában működő webkamerán keresztül lehet nyomon követni egy vasárnap kikelt északi királyalbatrosz-fiókának és szüleinek mindennapjait Új-Zélandon.

Az úgynevezett Royal Cam-et a Déli-szigeten lévő Otago régió északi királyalbatrosz (Diomedea sanfordi), maori nevén toroa kolóniájának egy-egy költőpárjára irányítják rá minden évben.

Az új-zélandi környezetvédelmi hatóság kedden jelentette be, hogy a fióka vasárnap kikelt egy inkubátorban, majd visszahelyezték a fészekbe apja, az LGK nevű madár alá. Az apa és az LGL nevű anya két hónapon át gondozza intenzíven a fiókát.

Sharyn Broni vadőr szerint eddig 16 fióka kelt ki az idei 41 tojásból.

Hozzátette, most, hogy a „Royal Cam-fióka” visszatért a fészekbe, érdemes bekapcsolódni a közvetítésbe és végignézni, ahogy a toroa eléri a felnőttkort, miközben a faj megóvásával kapcsolatos munkát is megismerheti az ember. A sokáig röpképtelen madárfióka első szárnypróbálgatásai augusztusra várhatók.

Webkamerán lehet nézni egy frissen kikelt albatroszfióka mindennapjait Új-Zélandon
Fotó: Flickr

Broni szerint a tojásból épphogy kikelt fiókák kockázatos időszaknak néznek elébe: figyelni kell, nehogy légynyüvesség alakuljon ki náluk, és fontos, hogy a szüleik általi első etetésük zökkenőmentes legyen.

A legutóbbi költési szezon közvetítése meghaladta a 2,5 millió megtekintést világszerte, az érdeklődők együttvéve több mint 580 ezer órán át kísérték figyelemmel az albatroszcsalád életét.

Otago-félsziget északi csücske, a Taiaroa Head nevű terület ad otthont a világ legnagyobb királyalbatrosz-kolóniájának, mivel itt bőséges táplálékforrást találnak az óriási tengeri madarak. A királyalbatroszok szárnyfesztávolsága elérheti a 3,5 métert is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.