Ez a cég volt idén a legnagyobb chipvásárló a világon

Az elmúlt néhány évhez hasonlóan tavaly is az Apple volt az első számú chipvásárló a világon, piaci részesedése 11,9 százalékot tett ki, a cég 53,61 milliárd dollárt költött félvezetők vásárlására, 24 százalékkal többet a 2019. évinél – áll a Gartner amerikai informatikai piackutató honlapján.

Forrás: MTI2021. 02. 09. 17:41
null
A kép illusztráció Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tíz legnagyobb chipvásárló listájának az összetétele és a sorrendje nem változott 2019-hez képest. A tízek piaci részesedése azonban a 2019. évi 40,9 százalékról tavaly 42 százalékra emelkedett.

A legnagyobb vásárlók listájának a második helyén a Samsung állt, 20,4 százalékkal, 36,41 milliárd dollárra növelte chipvásárlását, piaci részesedése 8,1 százalék volt. A Samsung 2016-2018 között listavezető volt.

A képzeletbeli dobogó harmadik helyén maradt a Huawei, piaci részesedése 4,2 százalék volt annak ellenére, hogy a cég ellen életbe léptetett amerikai szankciók megnehezítették a chipvásárlást. A Huawei chipvásárlásai 23,5 százalékkal, 19,08 milliárd dollárra estek tavaly.

A negyedik a listán a Lenovo, amely 10,6 százalékkal többet, 18,55 milliárd dollárt költött chipvásárlásra, piaci részesedése pedig 4,1 százalék volt.

A kép illusztráció
Fotó: Pixabay

Továbbra is ötödik a Dell Technologies 3,7 százalékos piaci részesedéssel, és 16,58 milliárd dolláros vásárlással, ami 6,4 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbit.

További sorrend: hatodik a BBK Electronics 13,39 milliárd dolláros vásárlással és 3 százalékos piaci részesedéssel, majd a hetedik a HP Inc (10,99 milliárd dollár, 2,4 százalék), a nyolcadik a Xiaomi 8,79 milliárd dollár, 2 százalék), a kilencedik a Hon Hai Precision Industry (5,73 milliárd dollár, 1,3 százalék) és a tizedik a Hewlett Packard Enterprise (5,57 milliárd dollár, 1,2 százalék).

Tavaly összesen 449,83 milliárd dollár értékben vásároltak chipeket globálisan, ez 7,3 százalékkal több a 2019. évinél.

Elég rendesen kibabrálhat egyes vevőkkel az Intel

Csak a drágább tavalyi alaplapokban lehetnek használhatóak az idei processzorai – írja az Origo.

A tavalyi Comet Lake kódnevű, tizedik generációs Core processzoraival együtt az Intel az LGA1200 tokozást is bevezette az asztali számítógépes piacon. Az elmúlt hónapokban a legújabb technológiáját megvásárolt gépépítők joggal feltételezhették, hogy a vadiúj alaplapjaikban lévő processzort a későbbiekben le tudják majd cserélni valamelyik idén érkező, tizenegyedik generációs Core modellre.

A jövőbeli várható processzorcserét figyelembe vevő vásárlás gyakori azok körében, akik maguk építik a számítógépeiket, hiszen így jelentős összeget megspórolva elkerülhetik az új alaplap beszerzését az erősebb processzorra való átálláskor. Jelen pillanatban ráadásul különösen fontos az efféle taktikázás, hiszen még a legegyszerűbb, fapados alaplapok is meghökkentő összegekbe kerülnek.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.