Kizárhatja a csevegő alkalmazás azokat, akik nem osztják meg vele az adataikat

Korábban már beszámolt róla az Origo, hogy az év elején viszonylag nagy botrány robbant ki az interneten, a WhatsApp nevű, rendkívül széles körben használt kommunikációs platform körül. A szolgáltatást tulajdonló Facebook bejelentette, hogy minden felhasználónak kötelező lesz elfogadni a tervezett új feltételeket, melyek lényege, hogy a WhatsApp több adatot fog megosztani a felhasználóiról a Facebookkal – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 05. 23. 9:41
null
Úgy tűnik, hogy sokan inkább úgy döntenek, hogy ott hagyják a WhatsAppot, és átváltanak olyan szolgáltatásokra, mint a Signal vagy a Telegram Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredeti bejelentést követően persze sok félinformáció is terjedt, amik tovább fokozták a felhasználók felháborodását, és ezekkel kapcsolatban viszonylag gyorsan reagált is a WhatsApp. Leszögezték például, hogy a beszélgetések és a kapcsolataink továbbra is titkosítottak, azokhoz semmilyen módon nem fér majd hozzá a Facebook. Valójában az új felhasználási feltételek elsősorban az üzleti felhasználókat érintik, a Facebook Business platformmal történő adatmegosztás az ígéretek szerint mindenkinek előnyös, azonban az így szerzett adatokat a Facebook felhasználhatja egyéb hirdetési célokra.

Úgy tűnik, hogy sokan inkább úgy döntenek, hogy ott hagyják a WhatsAppot, és átváltanak olyan szolgáltatásokra, mint a Signal vagy a Telegram
Fotó: PIXABAY

De mi történik, ha a felhasználó nem fogadja el az új feltételeket? A cég bejelentése szerint a WhatsApp először csak rendszeresen feldobja és az elfogadásra buzdít, legalább néhány héten keresztül, majd ezt követően ez már állandóvá válik, tehát a program mindig kirakja majd az új feltételeket és kérni fogja annak elfogadására.

Innentől kezdve pedig, ha a felhasználó továbbra is ellenáll, akkor folyamatosan csökken majd az alkalmazás elérhető funkcionalitása.

Ennek az egyik legfontosabb része, hogy nem tekinthetjük majd meg az üzeneteinket a megszokott módon, és a korábbi beszélgetéseinkhez sem férünk majd hozzá. A bejövő hívásokat továbbra is lehet majd fogadni, és az üzenetek megnyithatók maradnak a telefon értesítési felületéről, és azokra válaszolni is lehet, új beszélgetést azonban már nem indíthat a felhasználó.

Arról egyelőre nem beszélt a vállalat, hogy a korlátozások milyen fokozatossággal lépnek életbe, de az biztos, hogy aki nem fogadja el az új feltételeket, nagyon hamar észre fogja venni, hogy az alkalmazás nem a megszokott módon működik.

A helyzet egyébként nemcsak a felhasználóknak nem tetszik, de különböző szabályzó szervezeteknek sem. Németországban a hamburgi adatvédelmi hatóság gyorsított eljárásban vizsgálta meg az új felhasználói feltételeket, és arra jutott, hogy az túl tágan fogalmaz, számos helyen nem egyértelmű és nem következetes.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.