Megérkezett az első űrhajó a kínai űrállomásra

Sikeresen kikötött vasárnap hajnalban az első kínai teherűrhajó az épülőfélben lévő kínai űrállomáson, annak központi modulján – jelentette a kínai űrkutatási hivatal.

Forrás: origo.hu2021. 05. 30. 15:10
null
Peking, 2011. szeptember 29. Grafika, amelyen kinyitott napelemekkel kering a megépítendõ kínai ûrállomás elsõ modulja, a Tienkung-1 (Tiangong-1) a Föld körül. A 2011. szeptember 29-én a Hosszú Menetelés-2FT1 hordozórakétával fellõtt Mennyei Palota-1 a Földtõl mintegy 200 km-es távolságra állt pályára a világûrben. Kína 2020-ra akar létrehozni emberi személyzettel mûködõ ûrállomást. (MTI/Hszinhua/Lu Csö) Fotó: MTI/Hszinhua/Lu Csö
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeresen kikötött vasárnap hajnalban az első kínai teherűrhajó az épülőfélben lévő kínai űrállomáson, annak központi modulján – jelentette a kínai űrkutatási hivatal. A Tiencsou-2 teherűrhajót a Hainan szigeti Vencsang űrközpontból a Hosszú Menetelés-7 Y3 típusú hordozórakéta vitte az űrbe szombaton. A szükségleti cikkeket és üzemanyagot szállító űrhajó a Tienho (Mennyei Harmónia) leendő állomás központi modulján kötött ki. A manőver mintegy nyolc óra hosszáig tartott. A rakétát eredetileg a múlt héten bocsátották volna föl, de ezt műszaki okok miatt elhalasztották – írja az Origó.

Grafika, amelyen kinyitott napelemekkel kering a megépítendő kínai űrállomás első modulja, a Tienkung-1 (Tiangong-1) a Föld körül.
Fotó: MTI/Hszinhua/Lu Csö

További tíz részletben tervezik felszállítani az űrállomásra a laboratóriumnak helyet adó két másik modult, felszereléseket, valamint a háromtagú legénységet.

Kína az elmúlt években több milliárd dollárt fektetett abba, hogy az űrkutatás területén felzárkózzon az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz és Európához. Két évvel ezelőtt, 2019-ben nagy sikert ért el, amikor elsőként juttatott el űrszondát a Hold túloldalára. A kínai űrkutatási hivatal a múlt héten tett közzé két fotót és két videót, amelyeket a Tienven-1 kínai űrszonda készített a kínai marsjáró landolásáról. Ezzel teljesíti Kína az első Mars-misszióját.

A saját űrállomás kiépítése mellett Kína 2030-ig asztronautákat akar küldeni a Holdra.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.