A fél világot elfoglalta az Android

A Google mobilos operációs rendszerének elérése továbbra is rohamléptekben növekszik, és egyelőre nem tűnik úgy, hogy közelítenék a falat.

Forrás: ORIGO.HU2021. 06. 06. 12:24
null
Az Androidhoz tartozó Digitális jóllét mobilapp béta változatában, az XDA Developers egyik írója a kódjában kotorászva rátalált a még bejelentetlen "Heads Up" funkcióra. Amennyiben ezt engedélyezik a mobilozók, akkor az alkalmazás bizonyos időközönként figyelmeztető értesítéseket jelenít meg számukra a gyaloglás közbeni telefonozáskor, hogy nézzenek a lábuk elé, ügyeljenek a környezetükre. Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredetileg 2008 szeptemberében jelent meg az Android operációs rendszer, vagyis körülbelül egy évvel azt követően, hogy az Apple elindította az okostelefonos forradalmat az iPhone és a rajta futó iOS megjelenésével. Mondani sem kell, hogy Steve Jobs annak idején nem örült a dolognak, és egyszerű másolatnak nevezte az Androidot, amit el szeretett volna törölni a Föld színéről – olvasható az Origo cikkében.

A Google mobilos operációs rendszerének elérése továbbra is rohamléptekben növekszik, és egyelőre nem tűnik úgy, hogy közelítenék a falat.
Fotó: PIXABAY

A Google-t ez persze nem nagyon hatotta meg, és ugyan az Android kezdetben közel sem működött olyan jól, mint a vetélytárs iOS, a vállalat rengeteg pénzt és erőforrást fektetett a fejlesztésébe, így évről évre használhatóbbá, bővebbé és szebbé vált.

Minden bizonnyal ennek is köszönhető a rendkívül gyors növekedés, hiszen már 2014-ben 1 milliárd olyan eszköz volt forgalomban, melyen Android futott, és mindössze további három évet kellett várni a 2 milliárdos határ átlépésére. Ezt követően 2019-ben már arról számolt be a Google, hogy 2,5 milliárdnál tartanak, mostanra pedig átlépték a 3 milliárdos álomhatárt.

Ráadásul ez így nem is pontos, ugyanis a Google csak azt nézte, hogy mennyi készülékről lehet elérni a Play Áruházat, így tehát mennyi olyan eszköz van forgalomban, amelyik rendelkezek a hivatalos Google-szolgáltatások licencével. Az Androidnak ugyanis létezik egy nyílt forráskódú, szabadon felhasználható változata is, amivel viszont nincs benne a Google-csomag (ezért ugyanis fizetni kell), és így nincs hozzáférésük a Play Áruházhoz sem.

Hogy mást ne mondjunk, a Huawei például az Egyesült Államokban bevezetett kereskedelmi embargó miatt már több mint két éve nem licencelheti a Google szolgáltatásait, de telefonokat persze azóta is gyárt, ezek azonban már nem jelennek meg a Google statisztikáiban. De ott vannak például az Amazon saját gyártású készülékei, melyek szintén androidos alapokra épülnek, csak ezt a vállalat a saját igényeire szabta, és átnevezte FireOS-re.

A növekedés minden bizonnyal nem fog megállni, hiszen a Huawei pozícióját szinte teljes egészében átvette a Xiaomi, amit most már nem érint a kereskedelmi embargó, így a jövőben is használhatja majd a Google hivatalos licencét. De talán ennél is fontosabb lehet, hogy a Honor hamarosan leleplezi az első olyan telefonját, a Honor 50-est, melyet már azután fejlesztett a cég, hogy különvált a Huawei-től, és így a Xiaomihoz hasonlóan nem vonatkoznak rá korlátozások, így tehát ez a telefon is a Google szolgáltatásaival érkezik majd.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.