Jöhet Debrecenbe az új szuperszámítógép

A Komondor megtízszerezi a rendelkezésre álló számítási kapacitást.

Forrás: ORIGO.HU2021. 06. 12. 20:14
null
Debrecen, 2020. október 16. A Debreceni Egyetem Szuperszámítógép Központjának táblája a Debreceni Egyetem Kassai úti Campusán 2020. október 16-án. Ezen a napon az egyetemen elhelyezték az ország legnagyobb szuperszámítógép-projektjének alapkövét. A szuperszámítógép telepítésével hatmilliárd forint európai uniós forrásból olyan HPC kompetenciaközpont jön létre, amelyhez a tudományos felhasználók mellett a gazdaság szereplői is kapcsolódhatnak. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban írták alá a Komondorra keresztelt szuperszámítógép és a hozzá tartozó tárolók szállítására vonatkozó szerződést – jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette: a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) jövő tavasszal állítja üzembe az új eszközöket, amelyek jelentősen bővítik a magyar kutatók lehetőségeit, felpörgetik a magyar vállalkozások versenyképességének növelését – olvasható az Origo cikkében.

A Debreceni Egyetem Szuperszámítógép Központjának táblája a Debreceni Egyetem Kassai úti Campusán 2020. október 16-án. Ezen a napon az egyetemen elhelyezték az ország legnagyobb szuperszámítógép-projektjének alapkövét. A szuper számítógép telepítésével hatmilliárd forint európai uniós forrásból olyan HPC kompetenciaközpont jön létre, amelyhez a tudományos felhasználók mellett a gazdaság szereplői is kapcsolódhatnak.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A megkötött szerződés alapján az új szuperszámítógép szállítása, az adattárolók, gépészeti eszközök beszerzése, rendszerbe állítása várhatóan az idei év végéig megtörténik – ismertette a részleteket Schanda Tamás. Az 5 petaflops összteljesítményű Komondort a Debreceni Egyetem területén lévő KIFÜ Szuperszámítógép Központban helyezik majd el. Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb céleszköze a hazai felsőoktatást, közoktatást, kutatás-fejlesztést, könyvtárakat és közgyűjteményeket kiszolgáló HBONE+ gerinchálózatnak köszönhetően másodpercenként 100 Gbit sávszélességgel kommunikál majd a külvilággal – tette hozzá a miniszterhelyettes.

A szuperszámítógép rengeteg tudományterületen alkalmazható, segítségével globális kihívásokra, bonyolult tudományos kérdésekre születhet válasz. Modellezhetővé teszi többek között a Föld időjárását, a bioszféra, az élő szervezetek működését és a galaxisok születését is. A mindennapokban olyan feladatok megoldásában segít, mint például az időjárás-előrejelzés, a klímakutatás, a telekommunikáció, a közlekedésszervezés, az energetika, a gyártásoptimalizálás vagy a precíziós orvostudomány és gyógyszerkutatás.

A KIFÜ által működtetett szuperszámítógép-infrastruktúra megalapozza a hazai egyetemek, kutatók és piaci szereplők innovációs teljesítményének fokozását. A szuper számítógép használata ingyenes lesz a felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és partnereik számára. A fejlesztésre alapozva elmélyíthető az együttműködés a szintén egyetemi bázisú, stuttgarti szuperszámítógép-központtal és a német kutatóhálózatot irányító Fraunhofer Társasággal.

A felhasználók 2022 tavaszán vehetik birtokba a nettó 3,1 milliárd forint összértékű beruházásban beszerzett új eszközt. A szuperszámítógép fejlesztéséről, szolgáltatásairól a KIFÜ HPC Kompetencia Központ honlapján érhető el bővebb információ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.