Így kísérelik gyógyítani a gyógyíthatatlant

A szeptikus sokkra, a keringési rendszerre és a gyulladásos folyamatokra ható kismolekulák szintézisét és részletes vizsgálatát tűzték ki célul a pécsi kutatók. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) biokémikus, orvos és kémikus a sejt energiatermelésének központját, a mitokondriumot a Pannon Egyetem szakembereivel együtt vizsgálták. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint a mitokondrium számos akut és krónikus betegség kialakulásában és progressziójában játszik kiemelt szerepet – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 07. 01. 19:14
null
A rákbetegség hatékony gyógyításának a korai felismerés a legfontosabb záloga Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arra a pécsi szakemberek a közleményben rámutattak: a mitokondrium károsodása az eredeti okoktól függetlenül beindíthat egy olyan halálos ciklust, amelynek során a folyamat a sejt elpusztulásához és a beteg halálához vezethet.

Mivel jelenleg nagyon kevés mitokondriális támadáspontú gyógyszerrel rendelkezünk, a molekuláris célpontok molekuláris biológia, genomika segítségével történő azonosítása után a szintetikus kémia nagyhatékonyságú eszközeinek felhasználásával új vegyületeket állítunk elő

– mondta Kollár László, a gyógyszerfejlesztési kutatás vezetője. – Az elért eredmények alapján esélyt látunk arra, hogy ezen új származékok, valamint természetes vegyületek széleskörű vizsgálatát követően gyógyszerfejlesztésre kerülhessen sor.

A rákbetegség hatékony gyógyításának a korai felismerés a legfontosabb záloga
Fotó: PEXELS

Hozzátette: hosszútávú céljuk a legígéretesebb származékok preklinikai és humán klinikai vizsgálata.

Az egyetem tájékoztatása szerint a szakemberek

Új, biológiailag aktív vegyületek, új szintetikus (fémorganikus kémiai) eszközökkel történő előállítását és jellemzését végezték el,

valamint dinamikus sajátságaik feltárását, receptorokhoz történő kötődésüket vizsgálták.

Az új vegyületeket „in vitro„ is vizsgáltuk

– magyarázta a projekt vezetője. – Sejtkultúrás vizsgálatokat folytattunk az oxidatív stressz mitokondrium károsító hatásainak kivédése céljából.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.