Ötvenéves a mágia, ami megváltoztathatja a főzést

Fél évszázada találták fel az indukciós főzőlapokat, mégis csak mostanában kezdenek igazán elterjedni. Hogy ennek mi az oka, az mindjárt kiderül – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 08. 15. 16:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sütés-főzés gyakorlatilag egy idős az emberiség történelmével, hiszen a fajunkat többek között a tűz használata emelte ki az állati sorból. És az sem lehet, kérdés, hogy az élelmiszerek hőkezelése kulcsfontosságú szerepet játszott a fennmaradásunk szempontjából. A különböző civilizációk mindig is kutatták az innovatív lehetőségeket e téren, és az elektromosság korának beköszönte után óriási mértékű fejlődés történt a konyhai eszközök területén is.

Ez az evolúciós folyamat egy pillanatra sem lassult le, amelynek számos különleges berendezést köszönhetünk, például a mikrohullámú sütőt, párolót, aszalót, vagy épp az indukciós főzőlapot.

Fotó: PEXELS

Ez utóbbi talán a legkülönlegesebb háztartási eszköz, amely működése sokak számára még mindig a mágiával egyenértékű, pedig a háttérben nem a varázslat áll, hanem a puszta fizika. 1933-ban a Chicago-i világkiállításon mutatták be első működőképes prototípusát, amely óriási feltűnést keltett. Az indukciós készülékeknél ugyanis nem magát a főzőlapot forrósítják fel, hanem az arra tett edényt. Ilyet pedig korábban még nem látott a világ. 

Hogy milyen szokatlan megoldásról is van szó, azt jól jelzi, hogy még négy évtizednek kellett ahhoz eltelni, hogy teljesen megoldják a technológiai kihívásokat, és értelmezhető mértékűre tudják csökkenteni a gyártási költségeket.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: PEXELS

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.