Vajon mennyi memória kell a videóvágáshoz?

Sokaknak a videózás valódi karrierlehetőséget jelent. Az elmúlt években nemcsak a vloggerek, azaz a videóbloggerek száma nőtt a sokszorosára, hanem a videók minősége is óriási fejlődésen ment át – olvasható a Bama.hu oldalán.

Magyar Nemzet
Forrás: Mediaworks2021. 08. 09. 19:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A videókészítők egyre komolyabb technikai eszközökkel dolgoznak, beleértve a kamerákat, drónokat, mikrofonokat, okostelefonokat és a fájlok tárolásához, illetve a vágáshoz használt számítógépeket.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a vlogging az elmúlt öt évben lett csak elképesztően felkapott, az első vlog valójában 2000-ben született meg, amikor Adam Kontras egy videót is posztolt az első blogbejegyzése mellé. A vlogolás népszerűsége 2005-től nőtt meg ugrásszerűen, amikor létrejött a legismertebb videómegosztó platform, a YouTube. A csatorna lehetővé teszi, hogy az emberek megosszák egymással történeteiket, és a videókon keresztül közösségeket építsenek.

Ma már naponta több mint egymilliárd videót nézünk meg ezen az oldalon, amelyek jó része egyre profibb minőségben készül.

A videós tartalomkészítők nemcsak szereplők, kameramanek, hangmérnökök és világosítók egy személyben, hanem szerkesztők és vágók is. A kezdő videósoknak, akik még kevésbé jártasak a vlogolás technikai részleteiben, a videós eszközök mellett érdemes tisztában lenniük a számítógépes memória működési elvével is, és a különféle memóriakapacitások lehetőségeivel.

Mi az a RAM és hogyan működik?

A RAM (Random Access Memory) a számítógép rövid távú memóriája, amely lehetővé teszi, hogy felhasználóként gyorsan és hatékonyan érjünk el egyszerre több programot. A HDD és az SSD ezzel szemben hosszú távú memória, amely tartósan tárolja az adatokat.

Az e-mailek, dokumentumok vagy videók szerkesztéséhez RAM memóriára van szükség. Videóvágásnál a PC vagy a laptop memóriájának mérete meghatározó a munkafolyamat szempontjából, ám a videószerkesztő szoftverek több RAM memóriát használnak, mint ami a számítógépek többségében rendelkezésre áll. Elegendő memória nélkül viszont a rendszer nem képes elvégezni a feladatokat, és szinte biztosan összeomlik vagy lefagy a gép a videó vágásakor. A zavartalan videószerkesztéshez ezért a legtöbb esetben memóriát kell bővíteni, de hogy pontosan mennyire, azt a használni kívánt szoftver, a felvétel paraméterei és az egyidejűleg használt különféle alkalmazások, illetve programok határozzák meg.

Mennyi a RAM-nyi?

Röviden összefoglalva,

minél több RAM memóriája van egy számítógépnek, annál gördülékenyebben működik.

Az operációs rendszer betöltése, a videószerkesztő program megnyitása, a videó vágása és a háttérben futó feladatok folyamatos működtetése mind memóriaigényes műveletek.

Ezenfelül azt is vegyük figyelembe, hogy egyéb megnyitott alkalmazások (például a Google Chrome vagy a  Spotify) is jelentős részt lefoglalhatnak a gép RAM memóriájából. A videóvágásnál fontos szempont továbbá, hogy mennyi memóriára van szükség a szerkeszteni kívánt felvétel típusához és hosszúságához.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.