Így óvja meg személyes adatait, ha eladja vagy kidobja telefonját

Mindenkivel előfordulhat, hogy a korábban használt okostelefonjától meg kell szabadulnia: elajándékozza, eladja vagy egyszerűen csak kidobja a régi készüléket, de van néhány dolog, amelyet mindenkinek muszáj elvégeznie a későbbi kellemetlenségek elkerüléséért – írja az Origo.

Forrás: origo.hu2021. 09. 01. 9:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanácsok most specifikusan az androidos termékekre vonatkoznak.

Adatok mentése
Nagyon fontos a telefonon található adatok, tehát például a névjegyek, telefonszámok, jelszavak, belépési kódok, illetve hasonló információk elmentése. Így azok nem vesznek el, és később akár át is lehet őket egyszerűen másolni egy új készülékre. Ez történhet egy külső adattárolóra vagy valamilyen felhőalapú, azaz online, bármikor elérhető rendszerbe.

Ez lehet a Google saját megoldása, de márkától függően elképzelhető, hogy a gyártó cég is létrehozott egy ilyen saját, független szolgáltatást. Mindenesetre a Beállítások/Fiókok és Biztonsági mentés menüpont alatt találhatóak ezek az opciók.

Fotók, videók másolása
Manapság már az olcsóbb kategóriákban is megjelentek a jó minőségű kamerával ellátott modellek, így tömegek használják fotózásra, videózásra telefonjukat. Értelemszerűen ezekről sem kell lemondani, ha valaki készüléket vált. Sőt kifejezetten ajánlott a fotók-videók mentése, hogy ne vesszenek el. Ennek legegyszerűbb módja, ha a telefont egy USB-kábellel összekötik a számítógéppel, és szimplán átmásolják az állományokat.

Lépjen ki minden alkalmazásból
Amennyiben valamilyen, privát adatokat is tartalmazó alkalmazást, például banki, levelező vagy chatprogramot használt valaki, akkor onnan ki kell lépnie (Kilépés vagy Log out). Enélkül sajnos előfordulhat, hogy ha új tulajdonoshoz kerül a termék, majd ő visszatelepíti rá ezeket az appokat, akkor a korábbi felhasználó fiókját (is) látja majd, ami értelemszerűen óriási problémát okozhat.

Gyári adatok visszaállítása
Ez az utolsó lépés, amelynek során elméletileg megtörténik a telefon kipucolása. Gyakran „Factory reset”-ként is emlegetik, hiszen ezt követően papíron olyan állapotba kerül a készülék, mint amikor legördült a gyártósorról.

Ez egyben azt is jelenti, hogy eltűnik róla az összes elmentett telefonszám, jelszó, fotó és videó, és ha ezekről nem készült korábban biztonsági mentés, akkor nincs is mód a visszaállításukra.  Értelemszerűen ezt mindenképpen végre kell hajtani, mielőtt valaki kidobja, eladja az eszközét, de épp az említett totális adatmegsemmisítés miatt érdemes vele óvatosan bánni. A Gyári adatok visszaállítása menüpontot a Beállításokba lépve lehet aktiválni.

SD-kártya/SIM-kártya
Nagyon fontos, hogy mielőtt valaki megválik a telefonjától, mindenképpen vegye ki abból az esetleg benne lévő memóriakártyát (általában microSD kártya), illetve az előfizetéssel kapcsolatos adatokat tartalmazó privát SIM-kártyáját. Amennyiben ez utóbbit nem teszi meg, akkor nem fogja tudni használni az új készülékét sem, és fontos személyes információk kerülhetnek illetéktelenek birtokába. 

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.