Méregdrága techkészülékek, de vajon mire jók?

A brutális árú, olykor szemérmetlen luxusnak tűnő termékek mindig is részei voltak az elektronikai-technológiai szektornak. Ez persze nem véletlen, hiszen egy ilyen kompetitív, az innovációra erősen építő iparágban mindig nagy pénzek mozogtak, és a piaci résztvevők épp úgy hajlandók voltak költeni a csúcstechnológiára, prémiumtermékekre, mint maguk a fogyasztók.

Forrás: origo.hu2021. 09. 05. 14:28
Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Origó válogatásában néhány egészen extrém példát gyűjtött össze olyan modellekből, amelyek árának láttán az ereinkben megfagy a vér.

Kávéfőző milliókért
Ön adna 16 500 dollárt, azaz mintegy ötmillió forintot egy kávéfőzőért? Bizony akad olyan ember, aki hajlandó kiköhögni egy ekkora vagyont ezért. Igaz, nem egy hagyományos kotyogóst kap ezért, hanem egy V12-es motornak kinéző, minőségi anyagokból készülő szörnyeteget az Espresso Veloce jóvoltából.

Ennek része egy hőcserélő és egy nagynyomású szivattyú, amely a forró vizet a csöveken keresztül továbbítja a fejbe, ahol 22 bar nyomással készül el végül a forró ital. Az egész természetesen egy hatalmas monstrum, és állítólag elképesztő finom kávét főz, de hát ennyi a minimum ezért a pénzért.

Fotó: Flickr

A tévé, aminek az árából lakást lehet venni
Százhatvanötezer nem sok egy tévéért, mondhatná bárki, ami igaz is, feltéve, hogy forintról és nem dollárról van szó. Mert így már egészen más a leányzó fekvése, hiszen ennyiért, azaz nagyjából 47 millió forintért már egy korrekt lakást lehet kapni valamelyik magyar nagyvárosban. Mégis van olyan cég, amely ennyiért kínál televíziót, és persze akadnak, akik meg is vásárolják az ilyen ultradrága készülékeket.

Konkrétan a Samsung idén bemutatott, egyébként technológiai bravúrnak számító egyedülálló, vetélytárs nélküli MicroLED televíziójáról van szó, ami ennyibe kerül. A 110 hüvelykes, 4K-felbontású készülék egy igazi LED-tévé, hiszen minden egyes pixele mögött egy egyedileg vezérelhető RGB LED kapott helyet. Ez a megoldás elképesztően jó képminőséget, hatalmas kontrasztot és fényerőt szavatol. De hát bármennyire is rózsaszín a szemüveg, amit felveszünk, azért mégiscsak egy tévéről van szó, ami majd ötvenmillió forintba kerül.

Fotó: Flickr

A vagyonokat érő laptop
A hordozható számítógépek ára kicsit megugrott a járvány következtében kialakult alkatrészhiány miatt. De ez is azt jelenti, hogy egy jobb gép kétszázezer forint környékétől már elérhető. Az extra darabok elérik a milliót, de van olyan gép, amely még ezeken is csak kacag.

Ez pedig a világ egyik legdrágább szérialaptopja, amely nem azért kerül sokba, mert drágakövekkel pakolták tele, hanem mert irgalmatlan hardverrel rendelkezik. Ez pedig nem más, mint az Asus ProArt StudioBook One, amelynek árcéduláján döbbenetesen vastagon fogott a toll. A készülékért 3,5 millió jó magyar forintot kell letenni az asztalra.

Igaz, a tudása tényleg világrengető, hiszen például egy 15,6 inches 4K UHD-felbontású, HDR-támogatású kijelzővel látták el, a 24 GB RAM is félelmetes, de az igazi nagy extrája, az NVIDIA Quadro RTX 6000 videókártya, ami egy komplett munkaállomást csinál ebből a termékből. Ez a laptop így gyakorlatilag mindenre alkalmas, még akár professzionális ipari 3D-s tervező szoftverek futtatására is, a játékok pedig sírnak rajta örömükben. 

Fotó: Flickr

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.