Hogyan varázsoljunk igazi mozihangzást a nappaliba?

Ma már egyértelműen ezek a soundbarnak is nevezett masinák uralják az otthoni hangeszközök piacát. Köszönhető ez elsősorban annak, hogy direkt tévék mellé, illetve egészen pontosan elé vagy alá szánják őket, emiatt hosszúk, de keskenyek és vékonyak, tehát nem foglalnak sok helyet. E hanggerendák számos különféle konstrukcióban elérhetők, akad olyan termék is, amelyhez nem csomagolnak mélynyomót, hanem beépített basszussugárzókkal rendelkezik. Mások mellé pakolnak mélynyomó ládát, ami ugyan extra helyet igényel a szobában, viszont sokkal gazdagabb basszusok megszólaltatását teszi lehetővé, ami dinamikusabb hangzást eredményez – írja az Origó.

Forrás: Origo.hu2021. 10. 02. 16:50
Forrás: Mcintoshlabs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy megfelelő hangprojektor tényleg minőségi ugrást jelent egy televízióhoz képest a hangminőséget illetően, ugyanis tisztább, erőteljesebb, organikusabb lesz a végeredmény.

A sztereó hangtér kialakítására kisebb kompromisszumokkal képesek, ám az is tény, hogy önmagában egy ilyen soundbar nem képes a térhatású hangzás megteremtésére, ígérjenek bármit is a gyártók. 

A hangprojektorok terén ma óriási a választék: akár már 15 000 forintért is hozzájuthatunk ilyen masinához, de aki akár több százezret is elkölthet egy soundbarra – olvasható az oldalon.

Természetesen azért óriási különbségek fedezhetőek fel a hang minőségében, hiszen a drágább termékekbe például rengeteg, egyedileg vezérelt hangszóró kerül, a hangerejük is lényegesen nagyobb, illetve számos érdekes extrát is tartalmaznak. 

Hangprojektoros szettek

Ma már külön kategóriát képeznek az úgynevezett hangprojektoros szettek, amelyeknél a termék részét képezik különálló szatellit hangfalak. Ezek általában vezeték nélkül csatlakoznak a központi egység szerepét betöltő soundbarokhoz.

Ráadásul kicsik és könnyűek, és ezáltal könnyen elhelyezhetők a szobában úgy, hogy a kábelekkel sem kell vesződni. Tehát feltehetők egy asztalra vagy polcra, és a használatot követően egyszerűen elpakolhatók. Az ilyen típusú eszközök már képesek a térhatás megteremtésére, és a jobb modellek esetén a hang minősége is egészen rendben van. 

Kompakt házimozi rendszerek

Másfél-két évtizede az ilyen berendezések iszonyú népszerűnek számítottak, de mára már alig maradt hírmondó belőlük. Ezeknél a központi egység szerepét egy optikai meghajtóval, azaz Blu-ray vagy DVD-lejátszóval kiegészített asztali médialejátszó egység látja el, és ehhez csatlakoznak a viszonylag kis méretű és nem túl nagy teljesítményű hangfalak, hangszórók.

Ezek jellemzően kábeleket használnak, így az elhelyezésük nem annyira egyszerű, eldugni nem is nagyon lehet őket könnyen, viszont általában nem vészesen drágák, és képesek a valódi térhatású hangzás megteremtésére. Persze csak bizonyos minőségbeli kompromisszumokkal.

Valódi házimoziszettek

A lehető legtökéletesebb minőségű, kompromisszummentes mozihangzást, a több komponensből álló, „igazi” házimozirendszerek kínálják. Ezek része egy különálló házimozi-erősítő, amely számos csatlakozót, és rengeteg extra technológiát tartalmaz. Ehhez kapcsolódnak, szigorúan vezetékeken keresztül a nagy teljesítményű, méretes hangfalak, amelyek viszonylag szabadon elhelyezhetők a helyiségben. Ezáltal lehetségessé válik a hibátlan sztereó, illetve surround hangtér létrehozása úgy, hogy a hangok minden irányból érkezzenek a felhasználókhoz, pont úgy, mintha ők egy valódi filmszínházban ülnének. E megoldás hátránya, hogy a kábelekkel kezdeni kell valamit, illetve hogy maguk a hangfalak is meglehetősen sok helyet foglalnak.

E rendszereknél teljesen általánosnak számít, hogy az egyes összetevőket más-más gyártóktól szerzik be. Ezáltal a felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy teljesen a saját igényeiknek megfelelő szettet állítsanak össze.

De azt is meg kell jegyezni, hogy az összes kategória közül ez lehet a legdrágább. Simán össze lehet állítani egy többmilliós rendszert is, ahol még a kábelekért is százezreket fizet az ember. Viszont az is tény, hogy amit hallunk végül, az lenyűgöző lesz. 

Televízió + hangfalak

Mostanában bukkant fel néhány termék, amelynél megtartják a televízió hangrendszerét, csak kiegészítik azt néhány extra hangsugárzóval. Itt a külső hangfalak szatellit hangszóróként funkcionálnak, maga a tévé pedig a centersugárzó. E megoldás nem produkál annyira jó minőséget, pontosan a televízió tökéletlensége miatt, viszont kevés helyet foglal, és ezáltal egyszerűen lehetővé válik a térhatású hang létrehozása. Ha az árat nézzük, akkor e módszernél nagyon nagy eltéréseket fedezhetünk fel.

A néhány tízezer forintból megúszható termékek mellett a skála másik végén ott találhatók a több száz ezer forintba kerülő modellek, amelyek értelemszerűen egy csomó extrát kínálnak.

A Sony egyik vadonatúj technológiája például képes arra, hogy a hangszórók felmérjék egymás pozícióját a szobában, és ennek tudatában a készülék „agya” úgy módosítsa a beállításokat, hogy a lehető legideálisabb legyen a megszólalás. 

Mint látható, számtalan opció áll az előtt, aki elégedetlen a televíziója vagy a projektora megszólalásával. A lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok, de mivel hangeszközökről van szó, a vásárlás előtt azért érdemes őket kipróbálni élesben is. Mindenkinek más a füle, és ha az ember olyan terméket vásárol, amellyel később nem lesz elégedett, amelynek a megszólalása nem tetszik, az értelmetlenné teszi az egész pénzköltést. 

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Mcintoshlabs

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.