időjárás -3°C Piroska 2022. January 18.
logo

Miért lehet érdemes várni az operációs rendszerünk lecserélésével?

Forrás: ORIGO
2021.10.18. 18:11 2021.10.18. 18:20
Miért lehet érdemes várni az operációs rendszerünk lecserélésével?

Habár a Windows 11-et egy új rendszerként próbálja reklámozni a Microsoft, valójában inkább tekinthető egy nagyobb frissítésnek a Windows 10-hez. Emiatt alapvetően egy fokkal biztonságosabb lehet frissíteni rá, mint a korábbi nagyobb ugrások esetében, ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján ezúttal is érdemesebb inkább néhány hónapot várni, amíg a vállalat meggyógyít néhány gyermekbetegséget. Összeszedtünk 5+1 indokot, hogy miért nem érdemes rohanni a frissítéssel – olvasható az Origo cikkében.

Rosszabb lehet a teljesítmény bizonyos számítógépeken

Az már biztosan kiderült, hogy az AMD bizonyos processzoraival szerelt masinákon akár 15%-ot is zuhanhat a teljesítmény Windows 11 alatt. Úgy tudni, hogy az új rendszer nem megfelelően osztja ki a feladatokat a processzormagok között, és más apróbb gondok is vannak. Szerencsére a Microsoft és az AMD tud a problémáról, és egy-két héten belül érkeznek majd a javítások, de nem lennénk meglepve, ha sorra derülnének ki hasonló esetek, hiszen egy számítógép rengeteg különböző gyártó számos különböző típusú hardveréből áll össze, és szinte lehetetlen mindent letesztelni előre.

Belassulhat az internet is

Sokan számoltak be arról, hogy az Intel különböző szoftvereivel és hálózati hardvereivel is problémák vannak, és összeakad velük a Windows 11. Ez pedig végső soron ahhoz vezet, hogy bizonyos felhasználási módok mellett belassulhat az internet, főleg wifi használata mellett, és leginkább akkor, ha videókat nézünk. Mivel ma már nagyon sokan streamelnek például Netflixen keresztül filmeket és sorozatokat, így ez igen kellemetlen lehet, amikor egy kikapcsolódásra vágynánk.

Problémás Start menü

A Windows 11 teljesen lecseréli a 10-es változat Start menüjét egy jóval egyszerűbb, letisztultabb verzióra. Egyfelől érthető, mit szeretett volna itt elérni a Microsoft, másfelől viszont az új Start menü jóval kevesebb információt közöl, kisebb a hely rajta és kevésbé testreszabható. Ez azt jelenti, hogy elég sok megszokást, és bizonyos esetekben lemondást igényel a használata. A fejlesztők gondolata itt leginkább az volt, hogy a felhasználók majd a keresést használják a programok megnyitásához, csak éppen nagyon sokan számolnak be arról, hogy a kereső számos alkalommal nem, vagy nem megfelelően működik. Ráadásul egy olyan hiba is előfordul, hogy a frissítés után valamiért megmarad a régi, Windows 10-es Start menü az új helyett, azonban egyáltalán nem működik.

Sok újdonság még hiányzik belőle

A Microsoft egyik legérdekesebb ígérete volt, hogy a Windows 11 alatt futtathatóak lesznek az Androidra készült alkalmazások is, amiket a Store-ból lehet majd letölteni. Ez valóban nagyon hasznosnak tűnik, azonban jelenleg még nincs benne a rendszerben, és úgy tűnik, csak valamikor hónapok múlva érkezik. Ehhez hasonló egy másik, kifejezetten játékosoknak szánt újdonság, a DirectStorage is. Ez lehetővé teszi a játékfejlesztők számára, hogy alaposan kihasználják az új generációs, szupergyors SSD-háttértárak lehetőségeit, azonban a jelenlegi információk szerint is csak talán jövőre kerülhet az operációs rendszerbe.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: FLICKR