Tönkretette a bányászgépek háttértárait, el is bukott az új kriptovaluta

Sokszor, sok helyről hallottuk, hogy a Bitcoin, az Ether és a hozzájuk hasonló kriptovaluták majd kiszorítják hagyományos fizetőeszközöket, de ma már világosan látszik, hogy ez nem valósult meg. Sőt ezek inkább működnek kockázati befektetésként, amiket igazából valódi vásárlásra és kereskedelemre tömegek nem használnak – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 10. 04. 8:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Energia- és pénzfaló Bitcoin

Ennek egyik fő oka, hogy használatuk és beszerzésük, az úgynevezett bányászat iszonyatosan energia-, illetve pénzigényes. A globálisan a Bitcoinnal kapcsolatos éves áramfogyasztása nagyjából annyi, mint amennyit egész Lengyelország fogyaszt egy esztendő alatt. 

Az előrejelzések szerint a Bitcoin-nagyhatalomnak számító Kínában 2024-ben annyi lesz a kriptovalutához köthető szén-dioxid-kibocsátás, mint amennyivel az egész Fülöp-szigetek megterheli a bolygót ennyi idő alatt.

Ráadásul a rendszer kezelése, és az ezért fizetségként kapott Bitcoin bányászatához a processzorok és videókártyák számítási kapacitása szükséges, ezek pedig igen drága hardverek.

Ez pedig egyszerűen nem tartható, és egyben e tényezők kizárják, hogy a BC, és a hozzá hasonló kriptovaluták világszinten elterjedjenek és a nagy hagyományos pénznemek reális alternatívájává váljanak. De emellett az is tény, hogy az ilyen digitális pénznemek számos előnyt kínálnának a tradicionális megoldásokhoz képest. Ha pedig sikerülne megszüntetni a kriptovalutákhoz kapcsolódó környezetszennyezést, és elkerülni a videókártyák, processzorok használatát, akkor az még nagyobb tömegeket vonzhatna be. Legalábbis így okoskodott Bram Cohen, aki a file-cserélő és a kalózkodás szinonimájának számító Bittorent megalkotójaként vált világhírűvé.

Chia: a "zöld" alternatíva

Bram Cohen egy olyan technológiával állt elő, amely a blokklánc menedzsment során nem a processzorokra és videókártyákra épül, hanem az adattárolók szabad kapacitását használja. Így született meg a Chia nevű kriptovaluta, amely hódítóútját idén tavasszal kezdte meg, és amely köré csodálatos legendát építettek. Bram Cohen és üzlettársai brutális kommunikációs kampányt indítottak, amelynek során azt sulykolták, hogy Chia gyakorlatilag egy zöld kriptovaluta, amely megmenti a bolygót. Aki pedig csatlakozik, azaz ilyen digitális pénzt vásárol, azzal kereskedik, az tulajdonképpen egy Zöld Lovag, aki a Föld megmentéséért küzd.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.