Óriási botrány tört ki Bobby Kotick körül

Személyesen simított el szexuális zaklatási ügyet az Activision Blizzard vezetője.

Forrás: ORIGO2021. 11. 17. 15:14
Fotó: JordanMatterPhotography
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újból fellángoltak az indulatok az Activision Blizzard háza táján. A The Wall Street Journal beszámolója alapján a szexuális zaklatási és kirekesztési ügyek miatt Kaliforniában a nyár vége óta hatósági vizsgálat alatt álló játékkiadó legfelsőbb szintjein is akadnak gondok, az újabban minimálbéres Bobby Kotick vezérigazgatónak is bőven van vaj a füle mögött.

A beszámoló szerint Bobby Kotick az elmúlt években rendre eltussolta a vállalat igazgatótanácsa elől a tudomására jutott zaklatási és diszkriminációs ügyeket, ráadásul egy esetben maga védett meg egy zaklatással vádolt személyt. A Call of Duty-gyár részeként működő Treyarch-ot felerészt vezetett Dan Bunting ellen 2017-ben tett panaszt egy női alkalmazott szexuális zaklatás miatt, ám az ügyet csak 2019-ben sikerült kivizsgálni, a végkövetkeztetésében Bunting menesztését javasolták az illetékesek.

Kotick erre személyesen közbelépett, így menesztés helyett fegyelmi eljárással megúszta a stúdióvezető. Cikkének írásakor a The Wall Street Journal meg kívánta szólaltatni Buntingot az ügy kapcsán, ám a férfi nem kívánt nyilatkozni, helyette távozott a fejlesztőcégtől.

A cikk alapján személyesen Kotick sem feddhetetlen, 2006-ban az asszisztensét ismeretlen oknál fogva megöléssel fenyegette egy hangpostás üzenetben. 

Ezt Kotick elismerte, állítólag nagyon megbánta, röviddel később bocsánatot kért a paprikás hangulatban hagyott üzenetért.

Ezután 2007-ben beperelte a magánrepülőgépén dolgozó utaskísérő, akit állítólag zaklatott a pilóta, majd a probléma Koticknak való felhozását követően az üzletember menesztette a stewardesst. Kotick 2008-ban 200 ezer dollár sérelemdíjjal elsimította az ügyet, ám a szóvivője tagadja, hogy Kotick rúgatta volna ki a nőt, vagy valaha tönkretétellel fenyegette volna meg, mint ahogy azt az utaskísérő és az ügyvédei állítják.

Az újabb esetekre rátérve az Activision Blizzardnál a nyáron kitört botrány kezdetén Frances Townsend egy széles körben kritizált levelet küldött a dolgozóknak, miszerint a hatósági vizsgálat hiteltelen képet sugall a cégről, a vádjai pedig teljesen alaptalanok. A WSJ szerint ezt levelet valójában nem a cégen belüli női hálózat koordinálásával megbízott Townsend, hanem maga Bobby Kotick írta, majd az e-mail által generált népharagra reagálva később bocsánatot kért a „Townsend-levélért" a dolgozóktól. Azt elfelejtette megemlíteni, hogy a levél miatt megalázott és hitelét vesztett Townsendnek nem sok köze a kommunikációhoz.

Az Activision Blizzard a WSJ kérdésére beismerte, hogy valóban nem Townsendet kell elővenni a notórius e-mailért.

Ezzel még nincs vége, a Blizzard társelnöki pozíciójából csupán három hónap után máris távozott Jen Oneal sem pusztán azért mondott fel, mert egyéb ambíciói vannak. A jogi csapatnak írt felmondólevele szerint őt magát is érte szexuális zaklatás és diszkrimináció a cégnél, a Blizzard társelnöki pozíciójában jelenleg is kevesebbet keres ugyanazért a munkáért, mint a társaként funkcionáló Mike Ybarra, ami teljesen abszurd. Mindezek mellett az Activision felsővezetői rétegéből nem nézi ki, hogy képes volna tisztességesen kezelni a jelenlegi helyzetet, így felmond.

Az Activision kiadott egy tájékoztatást a felmondásakor, amely szerint Onealnek kétsége sincs afelől, hogy megnyugtató megoldások születnek a problémákra.

A cikk megjelenését követően az Activision igazgatótanácsa kiállt Kotick mellett, a közleményük szerint alkalmasnak találják a helyzet kezelésére, máris nagy lépéseket tett a gondok megoldása érdekében. Az Activision Blizzard mindeközben egy másik közleményben pontatlannak és félrevezetőnek titulálta a The Wall Street Journal cikkét, állítása szerint az téves képet fest a vállalatról és annak vezetőjéről. A kiadvány szóvivője erre elmondta, hogy a közlemény semmit sem változtatban a cikkben lévő tényeken.

A cikk hatására villámtüntetés alakult ki a Blizzard főhadiszállása előtt, olyan száz dolgozó követelte Bobby Kotick azonnali távozását.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Bobby Kotick (Fotó: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.