Letiltható lesz egy közösségi oldalon a képek beágyazása funkció

Fotós érdekvédelmi szervezetek harcolták ki a lehetőséget a szolgáltatásnál – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 12. 23. 8:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az internetes hírolvasás során garantáltan mindenki napi szinten találkozik weblapokba beágyazott közösségi médiás tartalmakkal, a YouTube-videóktól az instagramos fotókon át a facebookos bejegyzésekig rutinszerűen landolnak efféle objektumok a hírekben. 

A közösségi portálok specifikusan támogatják felhasználói bejegyzések weblapokba való beágyazását, lekérhető tőlük a szükséges kód.

A beágyazásos praktika egyetlen baja, hogy egyes felhasználók különféle okokból nem szeretnék, ha mások be tudnák tenni ilyen módon a tartalmaikat a weblapjaikba. 

Jórészt profi fotósokra kell gondolni, álláspontjuk szerint a képeik csak licencelést követően használhatóak fel, teljesen függetlenül attól, hogy klasszikus módon lettek-e beszúrva a weblapokba, vagy beágyazókódon keresztül jelennek-e meg a látogatók böngészőiben.

A jogdíjért való pereskedés során jelentős bizonyítási problémát jelentő helyzet az Instagram esetében most rendeződni látszik, az American Society of Media Photographers (ASMP) és a National Press Photographer’s Association (NPPA) fotós érdekvédelmi szervezetek ugyanis kiharcolták, hogy 

legyen opcionálisan letiltható a megosztott tartalmak weblapokba való beágyazása.

Ennek köszönhetően a beágyazásból nem kérők hamarosan egyrészt elejét vehetik majd a tartalmaik ilyen jellegű felhasználásának, másrészt pedig ha egy kiadvány trükközve mégis beágyazná azokat, akkor talán jobb eséllyel tudják azokat kártérítésért perelni.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)  

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.